Wednesday, December 15, 2010

akhir tahun sudah..

Semakin malas dah aku nak menulis dlm blog ni..setiap bulan 1 post jer..hehehe..nak kate sebok xlah sebok mane..tp xde mood nak tulis..

tp kugagahi jua nak citer sikit2..skang ni dah akhir tahun kursus pun dah xde..tp prepare tuk tahun dpn..skang just siapkan SKT..lab report..tp yg aku tgh addicted skang ni adelah..shopping online..heheh..bahaya gak ni..ader 5 bender yg aku dah order dr lain2 seller..


*kalu nak tau kat mane aku bli..kliklah kat barang2 tu..

eh..byknyer tuk irsyad..tuk ibu satu jer??..hehe..xpelah..untuk ibu & ayah kena bli kat real kedai..baru puas hati..stokin irsyad dah sampai smlm..cepat sampai..order hari jumaat, selasa dah sampai..cantik!..walker on d way..pyjamas maybe dapat ujung bulan ni..tshirt GAP + hat 5jan baru order sampai..dan tudung ibu..bile2 masa jer..yahuu!!! abis duit aku..dah-dah..stop!!

Next week aku dah bercuti seminggu..buat persiapan sikit2 majlis kawen adek aku..mcm aku plak yg nk kawen..sajer amik cuti lama2..pastu minggu berikutnyer ader jemputan mengajar kat topografi wilayah timur..so..tahun baru 2011 baru aku berada semula di INSTUN..

Irsyad plak skang ni nmpk smakin lincah..semakin membesarlah katakan..time dukung dah kena hati2 sbb badan die xreti diam..jap ke depan belakang..pusing2..aduyai..alhmdulillah ekzema die smakin berkurangan..ader ckit2 lagi..aku guna sabun oilantum (suggested by Pn Ijan) & krim ezera (suggested by Yanadey)..sabun tu murah je sbb sabun buku RM10..krim ezera tu Rm 25 kalu xsilap..kat farmasi sume ader..ingat kalu x ok oilantum nak bli euobos bath oil (rm35) tp pakai sabun oilantum dah ok..so jimat2..hehehe..sabun oilantum & euobos bath oil ni utk sesuai utk kulit kering & bermasalah..ekzema kan kulit kering..kalu kering jd gatai..sian irsyad..:( terima kasih juga pd ayah irsyad sbb sama2 tolong jaga irsyad :)

aku pun masih berpantang xmkn telur n seafood..sbb irsyad still bf (breastfeed)..kalu xde buaian, akulah tempat die mngempeng n senang tdo..ngempeng je trus tdo..hanyut dlm mimpi..hebatkan susu ibu??hehe..

Friday, November 26, 2010

Irsyad punyer citer..

Dah sbln gak tak update blog nih..hehehe..ibu adam hawa suh update baru teringat nak update...Before ni dok sebok cuti raya haji..blk kg..layan2 irsyad..dah luper dah nak update..angin malas pun datang...hehehe..lepas tu sebok buat CBT (keje opis)..org lain sumer dah lama start..aku baru nak start..huhuhu

Ni mase cuti Raya Haji..g Mersing jap..

Tup-tup skang irsyad dah masuk 6 bln..cek berat aritu dah 7kg..alhamdulillah..:) Irsyad dah pandai ape eh..irsyad masih lagi angkat2 punggung die..mungkin dah nak merangkak..tp die jenis malas ckit..jarang2 die angkat punggung tuh..tp die sgt kuat menjerit..kalu nampak sesuatu yang buat hati die tertarik...die akan buat muke excited mcm nak amik bende tu..lps tu menjerit2..aduyai..kelakar pun ader gak tgk perangai die time ni..

Tp skang Irsyad tgh demam..:( + selsema + batuk2..sian tgk die..tadi ibu n ayah bawa die g klinik..batuk die kuat n kerap..tdo pun xlena..harap2 irsyad cepat sembuh ye nak..

wokeylah..layan dulu gmbr2 irsyad yang semakin membesar nih..



Ibu cayang Irsyad tau....mmmmuahh!! :)

Saturday, October 23, 2010

Irsyad, Ibu & Ayah

Ni gambar Irsyad & Ayahnya...sama x muka mereka berdua?? hehehe

Ni pula gambar2 Irsyad semasa berada di Kampung belah Labis...gambar2 ni atok mms ke handset ibu Irsyad..



Yang kat bawah ni pula pic Irsyad & Ibu...
Tak sangka kt pakai baju kaler same..kaler kuning..



Yang kat bawah ni plak tak sangka same pakai baju kaler biru..hehehe


Yang ni plak gambar Irsyad meniarap bersama playgimnyer..

Enjoy d photos...took by my sonyericson jer.. :)

Tuesday, October 12, 2010

Irsyad 4 bulan ++

Sejak dah ader anak ni dok citer pasal anak jelah..hehehe..
hari ini Irsyad dah 4 bulan 2minggu..
24/10/10 ni Irsyad 5 bln..bestnyer..cepat betul masa berlalu..cepatlah membesar anakku..

Yang bestnyer masuk 4 bulan ni Irsyad dah meniarap..pantang dapat baring terus je die ngiringkan badan nak meniarap..pandai dah terlentang badan bile dah penat..best tgk muke die time nk meniarap..bersungguh2 dgn mata besar..mulut muncung..

Saya dah boleh meniarap =)

Yang xbestnyer ruam kat badan Irsyad makin banyak selepas naik raya..Starting kat kpale..dah elok ader kat muke pulak..skang ni satu badan kena..nasib baik kat dlm belah pampers xkena..sian tgk muka Irsyad merah2..malam2 tdo pun xnyenyak sbb die garu2 kpale..mesti miang..alahai siannyer...kalau time salin pampers, laju je kaki die ke atas kebawah (susah nak pakaikan pampers) sbb xselesa ruam kat lutut n peha die..inilah peluang die mencapai lutut n mggaru..adoyai..time ni mmg kena pakaikan mitten..kalu x melecet abis lutut die garu..dah 4 klinik pergi berubatkan Irsyad.. last aritu (8/10/10) pergi Poliklinik Slim River..dgn aunty Hummidah..doktor just bg krim aqueous.. Dalam seminggu ni nak tgk perubahan Irsyad guna krim tu..Dalam forum susu ibu ramai yg suggest guna krim aquoeous tu..harap2 ok lah..kalau tak ok gak, ibu bw jupe pakar ye Irsyad..

Sian tak tgk kulit muke saye =(

Mulut die pun smakin bising skang..kalau die sorang / bosan /nak tdo / lmbt bg susu die akan ngomel sorang2..jerit2..protesla nak susu cepat..hehehe..klakar pun ader gak..dan lagi satu dah pandai menyembur..org kate kalau baby kuat mnyemburkan air liur die rambut ibu gugur..tp mmg betul pun..aku tgk kat lantai umah aku penuh ng rambut jelah..huhuhu

ape lagi ek..arini aku try bg Irsyad susu anmum..sbb stok susu bdn yg aku mmg byk tp..mkn xpantang time tu..takut ruam makin teruk..dan..aku try sambung bg nestum merah..harap2 die kenyang n tdo lena kat taska..smlm kat pengasuh taska mngadu Irsyad meragam..nak org layan die jer..minum suusu pun muntah semula..susu ibu xbest dah ker? huhuhu..

tgh watpelah agaknyer ek..windunyer ibu..poyosla ibu ni!!

Wednesday, October 6, 2010

Irsyad : Cubaan meniarap..

Semalam petang (5/10/2010)..lepas ambil irsyad dari taska seperti biasa aku akan melayan, gentel2, cium2 dia depan tv..ikutkan nak g jalan2 umah Hawa..
tp tgk mata Irsyad dah mcm nak tdo..terpaksa dikenselkan dulu..
bile aku baringkan die tibe2 die mengiring ke sisi belah kanan..
beriya2 mcm nak meniarap..oh! 1st time aku tgk die mcm ni..semua anggota bergerak menolak2 ke arah kanan..klakar ader..kesian ader..xcitedpun ada..sempat gak aku snap gambar & ambil video..hehehe..ader mase nanti aku upload..
dlm 5 minit gaklah die berusaha nak meniarap..last2 fed up n nangis..uwa!!!
xpe..Irsyad cube lagi ye..
yahoo!!!Irsyad dah nak meniarap..maju Irsyad!! maju!! ibu plak yg xcited..
Skang Irsyad dah nak masuk 4 bulan 2 minggu.. :)

Iyah-iyah...susahnya nak meniarap nih..

Friday, September 3, 2010

Irsyad 3 bulan ++

Semenjak Icad Irsyad masuk 3 bulan ni banyak perubahan berlaku pada beliau..Kadang2 seronok.kadang2 buat aku cuak..

Nyonyot mittens (sarung tgn) tu mmg dah tabiat sejak 2 bln lebih..tp skang lagi kerap..mmg basah slalulah..tp itu tanda die nak susu..

Skang dah makin kerap minum susu,,kalau dulu sebelah susu ibu je dah cukup..tp skang kena topup lg sebelah..kadang2 risau gak tgk mcm x cukup jer..sbb still nyonyot mitten tu..

Semenjak 2 mlm ni Irsyad xlena tdo..xtau nape, aku & suami bajet die nak blaja meniarap sbb time tdo suke mengiring2 sampai jatuh dari bantal..alih2 kpale dah kat sebelah peha aku..tapi risau gak die xselesa sbb belakang kepala die ader ruam..selalu giling2 kepala ke kanan & kiri..risau ibu ni Irsyad oii..sampai dah 2 mlm aku tdokan Irsyad atas badan supaya blakang kepala die tak berpeluh..kepala die kerap sgt brpeluh..kompius aku nak bukak kipas laju @ slow..kalau slow die berpeluh..kalau laju die bernafas laju..aduhai anakku..

Skang die kerap tersenyum2..pantang agah sikit sure senyum..sampai ternampak gusi2 yang xde gigi tu..hehehe..

Paling die suke adalah time kite bogelkn n time mandi..senyum jer..aku pun nyanyikan lagu khas time die mandi..tersengih2 die time mandi..lalalala

Tdo malam dah agak lama..kalau time balik dr Taska tu aku kena layan2 die dulu..sampai die ngantuk..bg susu..dan tertdo..slalunya die akan terus tdo sampai pg esok..cuma bangun untuk menyusu dan sambung tdo semula..tp dah 2 mlm die xnyenyak tdo..dgn ibu2 pun bile bangun pagi nak g g keje laloq..huhuhu

Hmm..ape lagi ek..haa time org bercakap kat telefon n time atok atau sape panggil nama die dlm phone mesti die diam je tgk phone tu..pdhal sblm tu mulut die bising..bile dgr org panggil nama die die jd terpegun jap..muka mcm tercengang2..hehe..

Lagi..Irsyad dah pandai tgk tv..mungkin tv tu berbunyi n berkaler2 & bercahaya..jadi menarik minta die untuk tgk..Langsir bergerak pun die tgk jer..kadang boleh jadi terdiam bile die menangis..sbb khayal tgk langsir tu bergerak2..

Nanti aku masukkan gambar2 Irsyad 3 bulan..semua dlm laptop ayah die..xsabarnya ibu nak blk ambil Irsyad kat Taska..lalala

Wednesday, September 1, 2010

Mood raya..

Tup tup dah nak raya 2010..tahun ni beraya ber3..seronoknyer...baju melayu ayah dan ibu dah tempah awal2..tinggal nak bli tshirt n seluar ayah dan baju irsyad je....xsabarnyer nak beraya tahun ni..chewahh..

Semalam aku keluar Tg malim sorang2..bli baju irsyad dan ayahnyer..tahun ni xsempat nak shopping sakan..sbb..ayah xsehat..takut irsyad meragam..ibu pun demam gak semalam..tp kalu semua xsehat sape yang nak keluar bli barang?? Ibu tabahkan lah juga..tp ble dah shopping otomatik demam ilang...hehehe biaserlah pompuan..

Kat tg malim xbyk pilihan..aku blikan baju irsyad kat Baby Kiko..lepas tu blikan tshirt ayah kat Billion..tp sebelum keluar smlm aku dah siap2 masak dulu...baguskan..hehehe..seluar ayah xcari lagi..pastu aku ingat nak cari lg sepasang bj kurung & tudung..hehehe..

Duit raya tinggal nak tukar RM5 & RM10..duit singgit dah xyah tukar sbb aku dah collect duit singgit baru dr tahun lepas..angpow pun xpayah bli sbb setiap kali shopping kat Billion diaorang bagi angpow..dah byk angpow Billion..hehehe...

Bab kueh raya pulak aku x cari lagi..cume aku ader order dgn azahar adunan kek 10 bungkus..hehehe..lepas tu aku order kueh dgn farah marzmeen 2 jenis..aku pun xtau kueh ape..yang penting aku bgtau die yg sedap n cantik..kompiden je aku ni..hehehe

Setakat ni itu ajerlah..xsabar nak pack blk raya...tp terpaksa tinggalkan irsyad lps blk raya..sbb aku nak g kursus kat terengganu & kelantan..huhuhu

Wednesday, August 25, 2010

Selamat hari Lahir Mak...

Dedikasi utk mak tersayang (Fatimah Binti Pit)...Selamat hari lahir yang ke 57 tahun..semoga Allah memberikan kamu kesihatan yg baik & umur yg panjang serta berbahagia selalu disamping abah & anak2mu..

Terima kasih juga kerana menjagaku sebaik mungkin sepanjang tempoh berpantang...terima kasih mak...luv u..mmuahhh!!!

Suamiku xcident..Irsyad demam..

Hari ni adalah hari ke3 aku menemani suami ke klinik tg Malim utk cuci lukanya..Suamiku xcident pada hari Jumaat lepas ketika pulang dr tempat kerjanya..akibat daripada itu, belakang suamiku melelas terus dan wajib cuci hari2 untuk mngelakkan jangkitan kuman..manakala jari kelingkingnya patah dan disimen..dugaan sungguh di bulan puasa ini..

namun begitu aku anggap ini ada hikmah disebalik kemalangan ini..suami dpt bersama sepanjang bulan ramadhan ini :) die pun gembira dapat berehat dirumah..penat memikirkan hal kerja..mungkin Allah beri die rehat dgn cara begini..

isnin yg sudah Irsyad pula demam..mungkin beralih bulan..berat Irsyad dah pun naik 5.5kg dlm usia 3 bln..wlaupun xbyk naiknya tp aku bersyukur..harap2 Irsyad dpt sembuh sepenuhnya...bulan puasa yang penuh barakah ini aku menjaga dua baby..semakin slim dibuatnya..berat aku pun dah menurun 54kg..aku pun terkejut tp alhmdulillah..tak payahlah aku bersusah payah menurun kan berat badan..semoga suami dan anakku dapat sembuh sepenuhnya...aku harap diriku pun dikurniakan Allah kesihatan yg baik..kalau tidak..sape nak jage baby besar dan kecik kat umah tu...hehehe

Friday, August 20, 2010

Irsyad kembung @ kolik..?.*

Fuhhh..irsyad kekembungan mlm tadi..aku xsempat mkn berbuka sampai habis...mula2 slow die nangis..lepas tu dicampur dengan merajuk & mengantuk menjadi2 nangis die...nasib baik ader carol...tp aku pun turut menangis gak sebab kesian tgk die penat menangis..puas aku pujuk..carol pujuk abis semua cakap melanau keluar...terima ksihla byk2 pd carol..kalau die xde mlm td mau kalut aku dibuatnyer...xtau nak cari siapa..

last2 bile irsyad xberenti gak nangis carol suruh aku call sape2..aku jd cuak pulak sbb td aku bergantung pd carol disebabkan die steady..last die mengalah gak..aku kol Kak Siti..then bile kak Siti dtg irsyad pun dah tertdo dibahu aku..sian die...menangis sampai tertdo..sebak hati ibu...

Cabaran sungguh mlm td..sblm die kena kolik tu lama gak aku biarkan die baring dpn tv..siap puji2 lagi..baiknyer irsyad arini...bolehla aku berbuka dengan tenang...rupenyer..angin dah masuk lps tu n terus mengaruk....aduyai irsyadku syg...

Thursday, August 19, 2010

Aku seorang Ibu....

Sudah lama aku tidak membersihkan sawang2 diblog ku ini..huhh..nak datangkan mood menulis dan mengupload photo mmg susah skang ni..kena betul2 ader feel yg sesuai..bukannya hendak memberikan alas an yang aku tiada masa disebab kedatangan org baru..tp aku mmg betul2 dah xde feel nak mengupdtae blog..wbagaimanapun aku gagahkan jua menulis sementara kursus CBT bermula..(knapelah bulan2 puasa ni buat kursus)

Hari ini sudah 2 bulan lebih aku menjadi seorang ibu kepada Muhammad Isyad Hanafie Bin Hasbullah..dan minggu depan masuklah umur Irsyad 3 bulan…tidak sabar nak tgk Irsyad cepat membesar dan aku nak die membesar di dpn mataku sendiri…alhamdulillah anakkku ini tidak byk meragam..Cuma die menangis bile lapar n nak tdo…kalu lambat bertindak sure mengamuk..hehehe..

buah hati ibu..

Harini juga genap 2minggu irsyad duduk bersamaku…mudah2an die serasi tinggal di sini..dan di taska (ketika aku bekerja)..irsyad tinggal di taska dah seminggu..so far, oklah wpun hatiku amat risau skali die tinggal di taska itu..biaselah naluri seorang ibu..sukar percaya apabila anak dibawah jagaan org lain..

Hmm..byk perkara yang hendak aku ceritakan..ape yang aku teringat bolehlah aku tulis..yang mane tertinggal terpaksalah aku skip jer…tup2 skang ni dah pun masuk bulan puase..bulan Ramadhan yang mulia…puasa kali ni sgt thriller..bersama dengan baby kesayangan..tidak menang tangan dibuatnyer….”wbagaimanapun..ibu tetap happy bersama kamu sayang…klau boleh ibu nak ayah ade bersama kita…tp apakandaya ayah bekerja jauh dari sini…” Aku harap, aku dapat menjadi seorang yang tabah dan kuat semangat dengan cabaran dan dugaan yang datang…


keluarga ku...

Tuesday, May 11, 2010

Happy Mothers Day! :)

Masih belum terlewat untuk aku ucapkan Selamat hari Ibu kepada ibu2 yang membaca blog ku ini..ader ke yang baca??hehehe..dan untuk bakal2 ibu macam aku..Selamat hari Ibu gak.. :)

Aku sekarang ni sedang menghitung hari..byk benda yang aku hitung..hitung hari suami ku pulang dr Bintulu..hitung hari nak bersalin...hari2 tgk kalender jer...walaupun due date aku 11hb 6 ni (dlm sbln jugaklah) tp aku dapat rasakan aku bersalin awal dari tarikh tu..xtaulah..aku rasa2 jer..

Nak g kerja mmg dah malas..mood malas sgt tinggi..aku lebih suka baring..duduk bersandar..sbb aku rasa mmg aku dah xlarat...kalau berjalan mmg terasa perut ni mengeras & rasa baby terkebawah...aku mmg kagum bg ibu2 yang masih larat lg berjalan di saat2 kandungan 36minggu ni..."harap2 baby jgn ikut mcm ibu jd org malas2 ni ye..ibu malas ada masa2nyer..hihihihi" Aku tgk dlm blog tulis time2 mcm nih dah patut rehat jer..hehehe..bestnyer.. :)

Pagi tadi aku g check up perut kat Klinik tg malim..scan kali terakhir kot..yang xbestnyer aku terlupa nak mintak printed scan gmbr baby..huhuhu..xpelah..nak wat camne..tp doktor kate baby ok..berat anggaran dlm 2.7kg...kandungan air ketuban pun ok..aku pun angguk2 jer..pastu doktor suh g wat injection vaksin H1N1..sekejap jer..xsakit plak..biasenyer lps aku wat injection mesti lenguh2 tangan2..

Ahad lepas aku beli lagi barang2 yang perlu macam bengkong (Aku beli bengkong sendayu tinggi =RM40)..kain buaian, thermos, bekas air masak, breastpump manual, ape lagi ek..aku pun dah lupa..itupun aku dah xlarat nak jln..pasni mmg kena tunggu ayah blk n ayah jelah yang kuar bli ape2 brg yg xde lagi..katil baby bli kat kg jelah..sepupu aku kat sane murah..

Pasal breast pumpspectra3 yang aku bli online tu arini baru dealer Hazarina (http://www.srisuri.com)tu/ tu poskan..die kate takut bersalin awal..sementara barang tu ader die poskan dulu..sbb kalau aku dah blk kg nanti harga pos bertambah sebab masuk kwsn Felda...oklah tu..bestnyer.. :)...

Hmm..disaat2 sarat ni ramai yg menggalakkan minum air kelapa byk2..katanya supaya kulit baby bersih ble bersalin nanti..betul ke?..aku dah start bli n minum semalam..nikmatnyer..dah lama xminum air kelapa..sebiji dlm Rm2.50..effectnyer..mlm2 aku 2 kali terbgn sbb nak terbuang air..huhuhu...Tdo mlm pun dah xnyenyak..asyik terjaga jer..baby slalu sgt dah mengeras2 nih..aduh..kadang2 cuak juga rasenyer mungkin itu tanda2 awal kontraksi..harap2 lah xde ape2..kaki aku pun dah slalu sgt rase bengkak n lenguh2 kalau berdiri lama..kena alas ng sesuatu baru ok..huhuhu...

Petikan ni aku ambil dr website http://www.mengandung.com/....

"Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini. Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan." :)

Wednesday, April 28, 2010

44 days to go...!!

Lama dah aku x update blog nih..dok asyik membelek blog2 orang sajer..

Dengan perut yang kian membesar ini aku melangkah ke ofis dengan rasa lemah longlai..lemah dan malas betul rasanya..ikutkan hati mau je amik cuti sekarang..semangat aku betul2 pudar...dan sememangnya aku dah x sabar2 nak amik cuti bersalin walaupun due date aku 11/6/2010..Kemungkinan aku akan bercuti 3 minggu awal dari tarikh tersebut...Kebetulan pula kursus ku dah pun settle 12-16 April aritu...Next kursus bulan Julai...mayb orang yang menanggung kerjaku akan amik alih...

Di saat2 begini hubby pula xde disisi..nasib baik mak sudi teman..mekaceh mak..dalam hati mak mesti dah bosan sbb dah hampir sebulan menetap dirumahku...mesti rindu kat abah kat kg xdapat dibendung2 lagi..sabar mak eh...Jumaat ni abah datang.. :) pasni adek aku plak yang akan amik alih teman aku kat umah..."abg..cepatlah blk hendaknye.....(sob!sob! sambil mengelap airmata di pipi..chewah.." untuk menghilangkan rs bosan mak..aku bw mak g pasar mlm..kuar petang g beli goreng pisang...bli lauk kat pasar...dll..mmg bosan kalau dok sorang2 kat kuarters..almaklumlah nak berkebun tanah pun xde..nak siram bunga, aku xde tanam bunga..ape yang bley mak buat kat umah tu hanya sapu sampah & masak..sejak mak ader ni mmg aku dok mkn kat umah je lah..x bli2 kat luar..hanya sesekali ajak mak mkn kat luar..beralih angin..mak pun boring gak mkn mknn yg die masak..hehehe..aku je yg syok.. :)

Kalau citer bab2 persediaan brg2 nak bsalin ni hampir 85% dah ader..tinggal brg2 besar je mcm katil baby, buaian, baby car seat, stroller.. "tu semua tunggu ayah blk ye baby..kt ngepau ayah plak..hehehe :)" Aku mmg bercadang nak bersalin kat hospital Segamat...tapi kalu dah xsempat mana2 pun boleh..tp harap2 sempatlah..Info2 bab2 nak bersalin & brg keperluan ni byk aku rujuk kat internet, majalah & blog2...nasib baik opismate aku --> nurhummidah pun pregnant gak (anak kedua), so byk bende aku rujuk n tanyer pendapat die..aku juga slalu juga jenguk blog die dan yang sgtlah rajin mengupdate blognyer -->
http://www.nurhummidah.blogspot.com/ die juga suggestkan aku untuk membeli brg utk penyusuan (pump spectra3) dah pun aku bli secara kutu (bli online kat http://www.srisuri.com/ RM590.50). Lepas tu aku bli warmer & steriliser..juga disebabkan die membelinya kerana senang nanti untuk steril & panaskan susu baby...(bli online kat http://www.mybbstore.com/ RM179.90) barangnya dan pun sampai hari ini..cepat & pantas..aku beli hari isnin, rabu dah sampai.. :)..tersangatlah beruntung aku sbb ade kwn yang sudi berkongsi info & maklumkan aku ape yg patut ader sblm bersalin ni..kalau aku sesorang alamat minum susu tepung la baby ni..."baby minum susu ibu ye ..pasti nyummy!!! :)"

Barang2 baby dan ibu untuk ke hospital telah siap2 aku pack masuk dlm beg..manela tau kan..terawal ke..jadi aku dah siap2kan semua..tinggal angkut masuk dlm kete je..surat GL, sijil nikah, salinan IC ayah, ibu pun dah siap2 masuk sampul surat..ermm..ape lagi ek..?? skang ni aku just tunggu kedatangan pumpspectra3..mayb sampai bulan 6 sebab aku main sistem kutu & byr ansur2..turn aku bln 6 sbb aku dijangka bsalin bulan 6...

nanti ader masa aku upload gambar untuk tatapan sewaktu aku pregnant n brg2 persediaan yang dah dibeli.. :)
  1. breastmilk storage beg = 29.90
  2. steriliser & warmer = RM179.90
  3. set breastpump spectra3 = RM590.50
  4. panduan penyusuan ibu = RM10
Apelagi ek..haa..tungku & bengkung utk ibu xbeli lagi..tungku aku tunggu dari adik midah..aku bli tungku moden..bengkung kalu aku g billion ke..nanti aku usha2 tgk mane yang ok..

Wednesday, March 3, 2010

HB Sudah Naik!

Alhamdulillah...harini aku rasa sgt gembira..tak mcm hari2 lain aku pergi cek antenatal..sebab ape?sebabbye...HB aku dah naik ke paras normal..iaitu 11.3...mungkin aku dah ubah cara pemakanan aku di mana aku dah start minum HIGOAT..then aku dah kerap mkn sayur especially bayam..then tiap2 pagi sblm g kerja aku makan telur separuh masak sebiji..aku kerap mkn kismis dan kekacang lain..mungkin sedikit sebanyak perubahan ini telah meningkatkan kadar HB aku.. :)..aku akan cuba kekalkan dan naikkan lagi HB aku..supaya baby kat dlm perut ni sihat..puas dah aku dgr nurse2 bising effectnyer kalu HB rendah..ditakuti baby meninggal dlm perut sbb xcukup oksigen, baby kecil, ibu tumpah darah, ibu lemah & mudah letih dsbnya..Oleh itu..aku kenalah maintainkan..jgn dok suke je skang....

Lagi satu yang buat aku hepi arini adalah disebabkan semasa cek perut td nurse bagi dgr jantung baby..tak taulah die guna alat ape tp cara die sama seperi nak scan baby cuma hujung die ader sound..So, degupan jantung baby dpt dgr dgn jelas..Kebetulan masa nurse dok cari2 degupan jantung tu baby dok gerak2 je..mungkin die dok ngelak2..hehehe..

Result MGTT yang aku buat tempoh hari pun ok..paras normal 4.4 dan 4.8..kalu lebih dr 7.0 baru ader kecing manis..alhamdulilah semuanya ok..so aku kena kekalkan makanan yg sihat slps ini..Tp semalam aku dah terasa kejang n tegang kaki dibhgn belakang betis..cuak juga..aku cuba buat duduk n rehat kejap..mungkin aku byk bjln utk minggu ni berulang alik dr opis ke kelas..almaklumlah kursus aku dah start minggu ni..UP04/10-Kursus GIS..Hmm...harap2 semuanya berjalan dgn lancar..oklah..nak g mkn tghari.. :)

Tuesday, February 23, 2010

Minum Air Gula

Tak tau nak cerita ape..tp disebabkan dah lama gak xde post baru..so aku cerita pasal minum air gula..Semalam aku kena minum air gula (MGTT) di Klinik Tg Malim..sepatutnya tarikh minum tu pd 26/3/2010 skali dengan scan perut...tapi disebabkan berat aku naik mendadak lg iaitu dr 56.5kg ke 59kg dlm masa 2 minggu, so aku di awalkan minum air gula..takut2 suspek kencing manis..xtaulah napelah berat ni naik mendadak..mungkin masa kenduri kawen aku mkn byk..then makanan bergula aku bedal pun banyak..acar buah, kueh bepang, coklat...

Sebelum g klinik tu aku kena puasa dr pukul 10mlm..Then pukul 8pg kena sampai di klinik..1st dia ambil darah kali pertama, baru minum air gula..Selepas 2jam pergi ambil darah lg sekali..2 kali kena cucuk ambil darah..isk!isk!xpelah..asalkan baby dalam perut ni sihat..harap2lah aku xkena kencing manis..

Hari tu seperti biasa cek antenatal kali keberapa ntah..HB aku semakin menurun iaitu 10.0 ..kadang2 rase fedup nak mkn apa2..tp aku kuat kan semangan demi baby..mulai aritu aku insaf dgn makan sayur bayam tiap2 hari..Pagi2 aku start makan telur separuh masak..kerang kat sini susah nak cari..lgpun aku dok sorang2 nak keluar g pasar pun rasa malas..aku try nak minum HIGOAT pulak..harap2 lps ni darah ok..

Baby pulak dah sangat aktif bergerak..suka sgt..kdg2 tibe2 die mengeras rasa perut ni..cuak pulak bile rasa mcm tu..Rasa khayal tgk baby bergerak sebab sampai terangkat2 perut aku..die menendang kot..hubby suke sgt tgk.. :) Tak sangka ada sesuatu yang bernyawa dlm perut ni..besar sungguh kekuasaan Allah..

Apa yang aku harapkan semuanya ok lepas ni..berdebar nak juga bile dah jd mcm ni..almaklumlah anak 1st..pengalaman pun xde lg..

Tuesday, February 16, 2010

Xinnian Kuaile...

Esok dah start keje...letih gak perjalanan hari ni..jalan jam dr senawang ke seremban tp ok lagi..masih bergerak walaupun slow..maklumlah arini sume pulun balik ke tempat keje...sebaek hubby yg drive..so, aku letih sebab duduk je kot..hehehe..walaupun mata dah ngantuk tapi sempat lg aku nak post sesuatu kat sini..kami sampai awal ke Tg Malim sbb hubby ader keje yang nak dibuatnya..oklah tu..aku pun mmg suke sampai awal..x letih sgt..

Cuti kali ni ktorg balik Keratong sbb akak ipar kahwin..sempat gak blk Kg Labis shari.. :) Kalu sempat nanti aku upload gambar kahwin & gmbr hantaran yang aku buat..Hmm..nak sidai baju jap..pastu nak tdo...lalalalala..zzZZZZZ..(sambil menoleh hubby yg tgh tekun memutar kabel)..hehehe

Info yang aku copy dr website --> Mengandung.com

Kini kita di minggu ke-23. Pada masa ini tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan baik. Jari-jemarinya juga terbentuk dengan baik. Perubahan yang berlaku pada puan untuk minggu ini amat baik. Antaranya ialah rambut, tekstur kulit, kuku da warna kulit. Rambut kita akan menjadi lebat dan berkilauan. Kulit pula akan menjadi bertambah gebu, licin dan lembut.

Pada minggu ke-24 pula, puan akan merasa gembira, sihat dan berpuas hati dengan perjalanan kehamilan puan. Kita akan dapati berat badan kita bertambah secara normal. Perlu kita ketahui bahawa pada minggu ini kedudukan kepala bayi lazimnya berada pada bahagian bawah. Manakala kulit bayi akan menjadi semakin menebal. Namun jangan terkejut sekiranya puan dapati muka menjadi sembap dan membengkak pada ketika ini. Ini kerana tubuh sudah mula menyimpan air yang berlebihan.

Wednesday, January 27, 2010

Gubahan Sireh Junjung

Post kali ni lain sikit..Gubahan Sireh Junjung? hehehe..saja je aku nak masukkan post ni..nak tunjuk gubahan sireh junjung yang aku gubah untuk perkahwinan akak iparku pada pertengahan bulan 2 ni. Aku pun tak kisah sebab aku memang minat buat benda2 ni tapi kadang2 tgk mood juga..Masa perkahwinanku pun aku gubah sendiri hantaran tema oren begitu juga hantaran semasa adikku bertunang..Tapi semuanya simple aje..tak boleh setanding dengan kedai..hanya untuk kepuasan hati sendiri..hehehe..hati orang lain tak taulah puas ke tak..mesti macam2 nak komen.. :p
Sireh junjung : daun plastik + ferero roshew + lolipop dengan bertemakan oren

Pandangan dari sudut lain pula : tiada kapur & pinang


Kamar beraduku.. : 30 Mei 2009


Aku nak interprem juga..hehehe : mlm pernikahan 30Mei 2009
bersama barang hantaran untuk pihak lelaki


Majlis pertunangan adikku : 09 jan 2010 bertemakan merah gold (guna bilik yang sama) :) nampak x sireh junjung kat tengah2 tu..(di edit oleh kak iparku)

Disebabkan akak ipar (along) aku pun nak aku tolong buatkan so, aku pun dengan rela hati tolong lah buat..gaji je aritu aku terus bli barang2 di Tg Malim..kat sini kedai brg2 pengantin tak byk pilihan..satu tu je yg ok..kedai depan GrandBuy tu..total barang2 semua dalam anggaran RM50.

Step pertama...barang2 yang perlu disediakan

Step terakhir..ok ke?tp hubby aku kata x brape ok...huhuhu

Inilah hasilnya..kalau ramai yang tak berpuas hati mungkin aku akan buang tingkat yang atas tu...reben pink tu hanya sementara sebab belum dapat reben yang ikut tema dari along

Petang smlm aku mms along tunjuk gmbr sireh junjung yang aku dah wat..tapi rupa2nya along dah bli barang utk sireh junjungnya..adus..napela aku tak tanyer die dulu sblm membeli barang2...Lepas tu along minta nuat dua..satu utk najib (bakal suami) dan utk dia skali..sbb membazir barang2 dah beli..aku kata oklah..sbb aku pun takde wat ape2 keje waktu malam..lagi satu along tmbh lg permintaan iaitu gubahan coklat..aku ok jer..mood tgh seronok buat bende2 ni semua..so, yang aku kena buatkan gubahan utk along ialah= sireh junjung (2) + buah2an + coklat + kueh bepang (tempahan dengan mak saudara)..so bersiap sedia..kalau boleh minggu ini juga nak siap..lalalala..

Tuesday, January 26, 2010

Saya dah nak jadi ibu...ibu 2 be...

Hari ini aku sarapan roti bersama Daisy marjerin & gula…munum air susu Anmum..hari-hari asyik sarapan nasi lemak Kak Mah pun bosan jugak..sesekali pekena roti pun terasa sangat best..Asalkan perutku kenyang dan baby dapat makanan yg berkhasiat..Pukul 11 nanti pasti aku akan terasa lapar lagi..tp aku tak risau sebab aku bw stok makanan..hehehe..
Semenjak mengandung ini mcm2 aku rasa dengan diri aku ni..maklumlah perubahan hormon dalam diri..kandungan pun dah masuk 5 bulan 4 hari..dan perutku pun sudah membesar..hohoho..kadang2 terasa gak denyut2 di perutku..itu menandakan pergerakan baby bermula..huhuhuhu..


Tapi..yang buat aku risau sekarang ialah paras hemoglobin aku rendah (Hb). Paras normal sepatutnya 11.0..tapi dah 2 kali aku check still 10.8..Doktor dah pesan kalau kagi sekali check di bawah paras normal kena masuk hospital..tembah darah..alamak!!aku tak nak..masuk hospital..habis kerja2 kat opis aku nanti..lebih tak best bile kena cucuk2 ni..tak mau!!! Satu lagi masalah berat aku naik mendadak..dari 53.5kg ke 55.5kg dalam masa selang 2 minggu..yang ini aku tak risau sangat..mmg aku sangat berselera dgn makanan sejak akhir2 ini..semuanya hendak makan..tapi still bleh control lg…aku mmg bukan penggemar sayur2an..patutlah darah rendah..huhuhu..tapi nak buat mcmane, sayur tu xsedap..hehehe..lagi2 kalu tergigit taugeh @ sengkuang..mau berair mata aku di buatnya..sayur yang aku boleh makan macam kangkung, bayam, kobis..itupun kalau die telah dimasak dengan perencah yang best sehingga tak rase kmenntahan sayur tu lagi..tapi aku cover balik dengan banyak makan buah..yang menjadi masalahnya pulak buah yang boleh bg tambahd darah susah nak cari kat tg Malim ni -->epal hijau & delima..peliklah..sebelum ni macam banyak..ader masalah ke dengan pengeluaran buah2an ni?? Seluruh Tg malim dah aku cari termasuk Pasar Malam Sabtu..Cuma Pasar TF aku tak pergi lagi..tapi nak order jus epal pun xde..musykil jugak nih..Ape yang boleh aku buat sekarang ni adalah makan pil ajelah + nasi lemak kerang Kak Mah (kerang pun aku tak suke ) + buah2an limau n epal merah…soya pun aku minum tp kadang2…


Hmm..inilah dugaan sewaktu aku mengandung..seronok memang seronok tengok perubahan perut yang semakin membesar..paling best tgk baby masa scan..nampak kepala dia..jantung dia bergerak..tulang belakang dia..best sangat!! Nak buat scan 3Dlah..tp dalam perancangan lagi…Semalam aku dah bli baju mengandung..yang sebelum ni aku pakai baju pemberian mak saudara..Baju2 kurung dah banyak tak muat dan xselesa..tapi xbanyak pilihan sangat..Nak ajak abg (suamiku) pergi Juscolah..mesti baju2 kat sana lagi cantik2..harap2 murahlah..
Tinggal 4 bulan je lagi..dan mungkin peristiwa2 lain pula yang akan aku alami..stretch mark belum berlaku lagi pada perutku..itupun kena bersedia juga utk beli krim takut berparut..dah nak dekat mesti lebih mencabar..


Ya Allah kuatkanlah dan tabahkanlah hatiku dalam mengarungi semuanya ini…
Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Amin.

Tuesday, January 5, 2010

Perutku Membesar

Sejak mengandung ni, x de cerita lain yang nak ditulis melainkan perkara2 yang berkaitan dgn mengandung...hehehe..pagi td masa nak bgn dr tido aku terasa berdenyut2 di perut..aku pegang perut n terasa lg..rasa sungguh teruja..baby aku dah brgerak ke?? :)..tp sekejap je..lps tu dah xde rasa lagi..Tp org kata time2 macam ni baby dah start bergerak..hehehe..x sabarnyer..

Perutku pun dah semakin membesar..dah xleh nak cover2 lagi..pasni terus membesar dan besar lagi...hehehe..kenalah aku standby beli baju ibu mengandung..malasnya la hai nak g membeli..Sekarang kandungan ku berusia 17 minggu 4 hari..ataupun senang kira 4 bulan seminggu...macamanelah agaknya aku nak menghadapi untuk bulan2 seterusnya..harap2 semuanya ok..

Minggu ke-17, rambut, kening, bulu mata bayi kita mulai tumbuh sementara garis kulit pada hujung jari juga mula terbentuk. Antara keajaiban Allah s.w.t pada saat ini ialah bayi kita telah mempunyai cap carinya yang tersendiri. Walaupun pada masa ini panjang bayi hanya kira-kira 16 cm sahaja iaitu seperti sebatang pen. Puan mungkin akan alami sembelit akibat sistem usus yang perlahan. Rahim kita pula akan semakin membesar dan menekan pundi kencing. Jadi amalkan pada minggu ini, meminum lebih banyak air masak dan memakan makanan berserat, jus buah-buahan serta sayur-sayuran hijau.

Ini info yang aku amik dr internet.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width