Tuesday, February 23, 2010

Minum Air Gula

Tak tau nak cerita ape..tp disebabkan dah lama gak xde post baru..so aku cerita pasal minum air gula..Semalam aku kena minum air gula (MGTT) di Klinik Tg Malim..sepatutnya tarikh minum tu pd 26/3/2010 skali dengan scan perut...tapi disebabkan berat aku naik mendadak lg iaitu dr 56.5kg ke 59kg dlm masa 2 minggu, so aku di awalkan minum air gula..takut2 suspek kencing manis..xtaulah napelah berat ni naik mendadak..mungkin masa kenduri kawen aku mkn byk..then makanan bergula aku bedal pun banyak..acar buah, kueh bepang, coklat...

Sebelum g klinik tu aku kena puasa dr pukul 10mlm..Then pukul 8pg kena sampai di klinik..1st dia ambil darah kali pertama, baru minum air gula..Selepas 2jam pergi ambil darah lg sekali..2 kali kena cucuk ambil darah..isk!isk!xpelah..asalkan baby dalam perut ni sihat..harap2lah aku xkena kencing manis..

Hari tu seperti biasa cek antenatal kali keberapa ntah..HB aku semakin menurun iaitu 10.0 ..kadang2 rase fedup nak mkn apa2..tp aku kuat kan semangan demi baby..mulai aritu aku insaf dgn makan sayur bayam tiap2 hari..Pagi2 aku start makan telur separuh masak..kerang kat sini susah nak cari..lgpun aku dok sorang2 nak keluar g pasar pun rasa malas..aku try nak minum HIGOAT pulak..harap2 lps ni darah ok..

Baby pulak dah sangat aktif bergerak..suka sgt..kdg2 tibe2 die mengeras rasa perut ni..cuak pulak bile rasa mcm tu..Rasa khayal tgk baby bergerak sebab sampai terangkat2 perut aku..die menendang kot..hubby suke sgt tgk.. :) Tak sangka ada sesuatu yang bernyawa dlm perut ni..besar sungguh kekuasaan Allah..

Apa yang aku harapkan semuanya ok lepas ni..berdebar nak juga bile dah jd mcm ni..almaklumlah anak 1st..pengalaman pun xde lg..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width