Wednesday, February 16, 2011

Kelahiran Anak Pertama : Episod 1

My Due Date : 11.6.2010

21.5.2010
Last day aku bekerja sebelum bersalin sebab bercadang ambil cuti awal 3minggu dr tarikh bersalin
22.5.2010
Balik ke kampung Felda Tenang..sempat singgah ke kampung suami di Felda Keratong

23.5.2010
(pagi)
Pergi ke rumah pak Saudara di Felda Maokil..melawat anak buah cousin yang baru lahir..
Makan asam pedas yang tersangat pedas...

(petang)
Lepas tu singgah Bandar Labis beri barang-barang plastik untuk baby

(malam)
Pukul 11.oo malam selepas solat isyak terasa macam ada sesuatu mengalir keluar..
Cek tengok ada darah macam 1st day period..
Kebetulan ada PakLang & MakLang di rumah..bagitau MakLang & Mak pasal darah tu..
Diaorang cakap itu tanda-tanda nak bersalin
Tanda-tanda kontraksi mula terasa tapi dalam selang masa yang lama
Suami & abah ke klinik desa maklumkan keadaan aku
Jururawat Masyarakat (JM) tu suruh bawa ke hospital..

24.5.2010 : 12.30am
Abah, PakLang & Suami bawa aku ke Hospital Segamat dengan menaiki kereta PakLang.. Dalam kereta dah terasa kontraksi yang agak kerap, rasa macam senggugut..

24.5.2010 : 1.30am

Sampai je hospital, nurse cek bukaan baru 2cm..cek tekanan darah + cek berat + bla+bla+ last skali cek kontraksi tu paling tak tahan sebab rasa dah sakit sangat...doktor cek pun kontraksi dah kuat bila tengok pada graf..

Kena stay di wad 9 dulu sementara tunggu bukaan besar. JM kata dalam sejam akan terbuka 1 cm..So, kenalah tunggu dulu..

Suami menemani disisi..suasana di wad 9 agak gelap (semua tidur) tinggal aku ajer yang sedang berpeluh-peluh buat pernafasan woof-woof..menahan sakit..suami pun kadang-kadang terlelap..

24.5.2010 : 3.30am

kontraksi semakin kerap..aku dah tak boleh tahan, aku tepuk-tepuk badan suami agar panggil nurse kat depan..(ada ke nurse suruh berjalan ke depan)..then aku cakap dah sakit sangat baru nurse datang dan cek bukaan dan pun besar (aku pun tak tahu berapa cm masa tu)..berguling-guling aku menahan sakit (nasib baik tak menjerit-jerit macam dalam drama)..hehe

2 orang nurse angkat aku naik atas troli dan menyuruh aku mengiring ke sisi untuk mengurangkan rasa sakit..masa tu tuhan je yang tahu memang sakit sangat..mereka bawa aku ke bilik bersalin..suami mengiringi aku ke bilik bersalin

sampai je bilik bersalin semua yang on duty dah pun bersedia..dah tak sempat salin baju, kain batik pun aku bukak cepat-cepat dan redha je ape yang semua orang nak buat ke atas aku..suami turun memegang badanku..

Sampai masa kontraksi mereka menyuruh aku teran..berair-air mata aku teran..tak tahu betul ke tak cara aku meneran..akhirnya keluar kepala..suami aku dan nurse menjerit-jerit "teran lagi..teran lagi..kepala dah keluar"..aku yang agak kepenatan pun teran lagi tapi macam tak teran dan akhirnya keluarlah semua badan babyku itu...terasa panas bila nurse meletakkan baby ke atas perutku.."lelaki..." bisikku sambil tersenyum penat.."ikut muka abg"..kata dalam hatiku..alhamdulillah..selamat..tepat 4.05am anakku selamat di lahirkan..

aku tak nampak masa baby dibersihkan..kemudian suami bawa baby ke tepi untuk diazankan..Kemudian nurse tekan-tekan lagi perutku untuk mengelurkan uri..dan aku rasa macam kena seluk..aduh..tabah jelah..

tibe part paling tak seronok..sesi menjahit luka bersalin..sakitnya..memang tak ada bius..sebab aku rasa sakit dari awal sampai abis..habis lencun selimut hospital aku gigit menahan sakit..nurse tu kata daging aku lembut..susah nak jahit..lepas tu aku kena marah sebab masa jahit tu aku angkat-angkat punggung...yelah..sakit tau..dalam hati aku cepatlah habis..bestnya kalau aku pengsan masa ni..babay masa tu diletakkan dalam troli di sebelahku..untuk mengurangkan rasa sakit, aku tengok je baby kat sebelah..

dalam pukul 6.30am..sesi jahit menjahit dah settle..kemudian nurse yang jahit tu minta maaf kalau di berkasar kat aku..memang pun..tapi dah memang kerja dia..dia bagi aku air milo panas satu cawan dan minum guna straw mcm tiub..pergh..sekaligus je aku habiskan..penat weh mengalahkan lari marathon..lepas tu kena sign macam-macam..aku main sign aja..bahaya betul aku ni tak baca apa-apa..kemudian aku dihantar ke wad 2 kot..aku pun dah lupa..dalam bilik tu ada 2 katil aje..
Gambar aku bersama baby selepas bersalin 6.40am..suami aku yang snap pic ni..

Ok..stop setakat ini dulu..kita continue Episod 2

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width