Wednesday, February 23, 2011

Kelahiran Anak Pertama : Episod 2

Aku telah selamat melahirkan cahaya mata yang pertama pada 24.5.2011. Bersalin awal 2 minggu lebih dari due date iaitu 11.6.2011..tapi kalau ikut kiraan cukup-cukup 9 bulan 10 hari..

Wajah-wajah irsyad pada hari pertamanya melihat dunia :)

24.5.2010 (Isnin) : Selepas selesai di bilik pembedahan..aku dihantar ke wad 2 bersama baby..pagi tu memang aku tak larat nak bangun langsung..selepas suami ku pulang ke rumah, aku tidur sehingga pelatih-pelatih datang nak cek kesihatan ibu-ibu & baby..barulah aku bangun..aduhh..terasa sakit sangat di kawasan luka jahitan..semasa aku tidur pun macam masuk dalam mimpi ngeri..terngiang-ngiang dan ngilu sakitnya..habis lencun katil bila aku bangun dari pembaringan..sisa-sisa darah ada lagi..aku pergi ke toilet membersihkan diri..dan aku minta tolong pelatih-pelatih tengokkan baby..

Semasa dalam toilet baru aku perasan perutku agak kempis sedikit kelihatan seperti belon berisi air tapi kendurrr...kalau dulu semasa mengandung seperti belon yang tegang dan padat..tapi sekarang kendur..aku berjalan pun slow..takut tergelincir ke ape ke..rahim ku pun tak kuat lagi..

Aku mandi ala kadar aje..1st time aku mandi baru perasan aku mandi air sejuk..aduhai..aku tak perasan ada air panas..huhuhu..nasib baik aku tak apa2..

Lepas aku mandi, pelatih-pelatih mengajar aku cara menyusukan bayi..buat pertama kali memang terasa kekok..aku bukak semua butang baju..hahaha..lawak betullah..amazing sebab baby terus menghisap..tak pelu di ajar..kebesaran Allah..walaupun susu tak keluar lagi..tapi, kena bagi juga sebab di awalan pengeluaran susu tu ada kolostrum..baik untuk antibodi baby..Hari ke4 kalau tak silap baru susu keluar..
Tengahari tu ramai gak yang datang melawat..mak & abah, mak & ayah mertua, famili maklang, famili pakitam...

Nasib baik aku ada kawan disebelah katil..aku takut duduk sorang-sorang..dia sehari awal masuk dari aku..tapi yang peliknya akak tu (aku bahasakan dia akak) jalan steady je..aku tryla tanya.."akak tak sakit ke?? laju je akak jalan??"...lepas tu akak tu menjawab.."akak bersalin anak ke 9..tak kena jahit, melicit sikit je"..oOOO patutlah..bestnyer kalau tak jahit..hebat akak tu dah anak ke 9..Aku bernasib baik akak tu ada, experience pun banyak..so, banyak gaklah tips-tips yang dia beri..tips rumahtangga, jaga anak,..akak tu memang suka bercerita..sampai terkebil-kebil mata aku yang tak cukup tidur mendengar ceritanya...Rupa-rupanya akak tu seorang tukang jahit profesional..die ada kedai jahitan sendiri..blazer pun die boleh buat..memang hebat akak ni..

Akak tu aku dah lupa namanya..dia jugalah yang menolong membersihkan najis Irsyad semasa dia b**rak kali pertama..memang susah nak bersihkan najis bayi yang baru lahir..sebab dia likat dan melekat pada kulit baby..aku tak larat nak bangun akibat luka jahitan yang terlampau (bagi aku)..Masa nak angkat baby ke pangkuan pun aku minta tolong akak tu angkatkan
ke atas pangkuan untuk menyusukan baby..terima kasih banyak akak.mane tau panjang umur kita berjumpa lagi..
Continue Episod 3

Klik Episod 1 bagi yang terlepas membacanya.. :)

2 comments:

Ummi Mahmood said...

mana episod satu?..huhu...aku tak terbaca lagi episod satu

jiejah said...

ko klik dekat list kelahiran irsyad kat side tepi blog ni..huhuhu..tengah rajin nak menulis..sementara ingat..sebab aku cepat lupa dah skang ni..byk minum air semut kot..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width