Wednesday, June 29, 2011

Perubahan Wajah Irsyad

Ini antara gambar-gambar irsyad dari lahir sampai 12 bulan (1 tahun)..sekarang irsyad dah 13 bulan lebih..kata orang, wajah irsyad lebih mirip wajah ayahnya..yer la kot..mirip aku tak tau tang mana??tapi irsyad ada tahi lalat atas bibir..macam aku gaks..hehehe..kelakar gak bile boy ada tahi lalat..hikhikhik..

Sekarang irsyad kat kampung..atok & nenek bawa balik isnin aritu..sebab next week aku nak ke Sabah..insya'Allah..kena mengajar di sana untuk kakitangan JUPEM Topografi Sabah..dan sambil2 tu jumpa ayah irsyad..lalalalala...

nenek & atok bawa balik awal sebab ada hal di kampung..tapi sebelum pergi sabah, ibu nak jumpa irsyad dulu...so, jumaat ni aku tumpang adik aku balik kampung..lalalala..harap2 keretaku tu tak buat hal nak sampai ke bandar saujana putra..fuhh berdebar gaks..

Monday, June 27, 2011

Irsyad Demam Lagi dan Lagi

Minggu Lepas adalah minggu kerisauan aku..kerana anakandaku irsyad demam yang kejap datang kejap ok..starting demam dari kampung lagi..then masa datang sini 14 jun aritu pun tengah demam & dah di bawa ke klinik swasta..dah ok lepas tu dalam 2 hari..kemudian 20 jun malam tu badan dia panas..mungkin sebab letih aku bawa dia jalan2 di taman permainan kuarters Instun..nasib baik ada ubat masuk punggung..redalah sikit demam dia..


Ni masa seronok main kat taman dan main basikal abang adam..hehehe


Time siang dia jadi ok & bermain seperti biasa..yang takbestnyer bila aku balik kerja je badan dia semakin panas & letih + merengek jer..kesian betul tengom anak ibu ni..taktaulah kenapa, rindu kat ibu, dah jumpa ibu..rindu kat ayah @ atok kot..ada yang cakap nak beralih bulan & ada gak yang bercakap nak belajar benda baru..takpun sebab nak tumbuh gigi atas..bermacam2 andaian..jadi serabut pun yer gak sebab demam tu datang bila dah nak malam..so aku tak berapa nak tidur dok tuam kepala n badan dia..


Ni time pagi aku nak pergi kerja irsyad tak bangun lagi sebab malam tadi tak lena tidur..aku dok tuam kepala dia je..



So aku akan jadi risau bila balik dari kerja..dahla tinggal aku dengan mak jer..abah dah balik kampung dulu sebab ada urusan lain..kereta pulak problem..sampaikan pada rabu (22 jun) malam tu aku pinjam gak kereta carol (teman sekerja) untuk pergi klinik sebab makin lama makin panas dan ubat punggung tu tinggal 1 jer..demam irsyad ni plus skali sengan perut kembung..doktor di Poliklinik syifa tu suggestkan try gripe water..aku pun memang terlupa dengan gripe water tu..balik dari klinik tu aku pun beli sekali gripe water di farmasi..sampai umah je malam tu aku terus masukkan ubat ikut punggung & bagi gripe water atas nasihat doktor..klepas tu irsyad mula kentut2 & BO 2 kali tu...lega aganyer perut dia time tu..(lupa betul pasal gripe water ni.selalunya memang ada stok dalam peti ais..)..

tapi lega tak sampai situ jer..khamis mlm badan dia panas lagi..aku tunggu pagi jumaat (24 jun) & nekad untuk bawa ke poliklinik slim river untuk ambil darah..risau2 kalau jangkitan @ sbgnya..pagi tu aku pinjam lagi kereta opismate, azahar..nasib baik orang tak ramai..lepas turn irsyad tu, memang peg. perubatan tu suruh ambil darah sebab demam dah hampir seminggu..bila dah cek, result dia ok..alhamdulillah..lega sikit hatiku..


Ni masa irsyad tunggu result darah..tengok tangan dia bertampal tuh..-time ambil darah ni irsyad steady jer..siap tengok jer darah dia mengalir keluar dari jarum tuh..lepas tuh siap sengih-sengih dengan nurse yang cucuk tangan dia tuh..tak sakit agaknya..hehehe..gud boy!


Lepas balik dari klinik tu barulah irsyad tak demam lagi sampai sekarang..dan kebetulan atok irsyad samapi petang tu..bukan main peluk kuat lagi dengan atok..rindu agaknya tu..irsyad..irsyad.. :) dan paling best malam tu genap dia 13 bulan dah start menapak 2 3 langkah..alhamdulillah..harap lepas ni irsyad kena kuat..sebab akan sekejap dok tg malim & sekejap dok kampung..sementara ayah kerja jauh..kalau ibu outstation kenalah irsyad dok kampung yer..

Sunday, June 26, 2011

Irsyad Dah Menapak 2 3 Langkah

Malam tadi irsyad begitu asyik bermain dengan atoknyer..main baling2 bola..aku cepat2 ambil handphone & nak record aksi irsyad yang excited bermain bola tu..tiba2 dia berdiri dan bertatih ke arah abahku dalam 2 3 langkah..terkejut kami dibuatnya..dan tepuk tangan...Irsyad dah start melangkah.. :) abah aku kata tak lama lagi dah nak berjalanlah tu..

Sebelum ni memang Irsyad still takut2 nak angkat kakinya tu..start malam tadi, bila dah berani melangkah..bila kitaorang cakap "jom tatih-tatih", secara automatik dia akan bangun dan bertatih..dengan syarat ada orang kat depan dia..kalau takder dia tak mau tatih..
genap Irysad 13 bulan dia start bertatih sendiri ..biasa orang cakap budak lelaki memang lambat sikit..yer la kot..hehehe..inilah agaknyer dia dapat lepas demam jer sampai kena ambil darah..huhuhu

Kat bawah ni video yang sempat aku record..hehehe..



Master Pump Brake Already Change

Pagi sabtu tu abah aku try bawa keretaku ke Pasar Behrang Stesen..Mula-mula tu ok jer..On the way balik ke rumah tibe jadi berat dan tiba lagi terbau hangit..so, dah berlaku sendiri depan mata abahku..bila dah reda sikit baru ktorang sambung perjalanan bawa balik rumah..


Kemudian kami terus ke Bengkel Kereta Deva Auto tu & nekad tukar ape yang patut sebab hari tu free (Sabtu)..dan abah aku pun ada..jadi, kami bawa 2 kereta..aku bawa Naza Suria & abahku bawa kereta suamiku untuk balik rumah annti...jenuh nak menunggu..jadi kami just tinggalkan jer kereta tu..


Dekat satu hari gaklah keretaku dok kat Deva Auto tu..sebelum dia tukar ape2 tu mekanik tu selaku tuan punya bengkel bgtau aku dulu apa yang dia nak tukar..dia kata satu set master pump tu dalam RM340..aku kate ok jer sebab sebelum tu aku dah tanyer abang aku harga master pump tu..dia pun kata lenih kurang 3ratus lebih..so confirm aku tukar master pump..


Lebih kurang 9.45 malam baru mekanik tu call aku & kata "dah siap"..hehehe..sebab sebelum tu dldm 2 kali gak aku call tanyer ok ker, dah siap ker?..hehehe..so aku datang dengan abah & adikku..bila test bawa nampak ok n sedaplah sikit..tapi brek dia macam jauh sikit..kena tekan dalam2 baru makan..Mekanik tu kata dia tak nak kasi jem lagi brek tu sebab tu dia bg dalam sikit, kalau tak boleh jadi jem..patutla..sebab sebelum ni brek kete aku mmg kalau tekan sikit dah makan..kiranya macam terkedepanlah badan orang yang 1st time guna kereta aku bila tekan brek..hehehe


Total semua = Rm380..RM320 set master pump brake + upah pasang semua =RM60..esoknya dia siap follow up tanya aku ok ke kereta u?...dia suruh aku try bawa jauh2..hehehe..so far dah 2 hari ni ok jer aku guna..harap2 ok selama2nya..jumaat ni aku nak blk kampung..harap semuanya ok..terima kasih kepada abahku yang menolong...kalau aku sorang2 kat sini buruk gitulah kereta ni...huhuhu

Ini ke rupa master pump brake?

Thursday, June 23, 2011

Sudahla jatuh..ditimpa tangga pulak tu..

Itulah ungkapan yang aku ungkapkan untuk kejadian yang terjadi pada diri aku sekarang ini..Kata-kata lain..sudahla jatuh dihempap buldozer..hehehe..hmm..nasib..nasib..nanti ada mood aku akan story mory..tapi sekarang memang tak do mood sangat..kepala pun weng-weng tak cukup tidur kerana anakandaku kurang sihat..kita continue nanti..~~~

Tuesday, June 21, 2011

Jalan-jalan ke Melaka

Tak sempat nak cerita pasal jalan-jalan ke melaka hari tu..so, cerita ringkas jerlah..Lepas ajer kenduri aqiqah pada 29hb Mei hari tu..famili aku & famili abanglong jalan-jalan ke Melaka pada keesokan harinya (30 Mei 2011)..sebab abanglong dah janji dengan anak2nya nak bawa pergi mandi kolam..almaklumlah cuti sekolah..aku pulak plan nak g langkawi..tapi tup2 tukar plan ikut jerlah abnglong ke melaka..sebab mak abah tak ikut, ingatkan nak ajak semua adik beradik..tapi abangah aku tak dapat ikut sebab anak kecil..yang lain2 kerja..aku jer & geng yang ke melaka tak kerja time tuh..hehehe..so, ke langkawi plan next time lah..bila agaknya aku dapat g sane ni..~_~

Kami bertolak pun dah petang..sampai melaka pun dah malam..kami duduk di hotel 5 bintang di merlimau..memang best woo..(rumah adik akak ipar aku)..hehehe..besar betul rumah dia..sampai2 jer..akak ipar aku ajak keluar makan & jalan..kami onn jer..1st sekali pergi tempat makan ikan bakat kat umbai..habis beratus gaklah..tapi akak ipar aku belanje..thanks kak zizah :) kemudian kami jalan-jalan ke menara Taming Sari..sempat gak naik sampai atas...paling syok tengok irsyad menjerit2 suker..hehehe.lepas tu kami ke ..aku pun tak tau apa nama ala2 eye on malaysia..tapi aku tak keluar keretapun..sebab time tu irsyad dah pun tidur..penat agaknyer..best gak kat situ macam leh naik boat kaler2 lalu kat tepi2 sungai kat situ..tapi dah malam sangat..irsyad pun dah tidur..tak syok nak pergi..


Malam tu kami balik semula ke hotel 5 bintang dan tidur...Keesokan paginya, selepas sarapan nasi lemak beli kat kedai, kami terus siap2 packing barang..sebab nak ke Bandar hilir dan terus balik..singgah jap ke Ayer Keroh..sebab akak ipar aku kate kat Bandar Hilir mahal kalau nak beli buah tangan macam belacan, cencaluk, dodol & bla-bla..aku belila sikit untuk makmertuaku..sebab aku akan direct ke kampung keratong balik dari Melaka ni..


Lepas membeli buah tangan tu ktorang terus bergerak ke Bandar Hilir..1st place ktorang pergi ke Zoo Melaka..tiket time tu suami aku belanjer..aku pun dh lupa berapa tapi taklah mahal..total dalam >RM40 kot..sebab kanak2 bawah 5 tahun tak kena bayaran...Mula-mula memang tersangat excited masuk dalam zoo tu..apatah lagi irsyad & anak2 buahku..problemnya aku tak bawa stroller untuk irsyad & takde TRAM untuk kami bergerak dari satu tempat ke satu tempat..menapak dengan kaki sendirilah..jenuhlah irsyad didukung oleh ayah..samapi lencun2 seluar irsyad dengan peluh ayah..huhuhu..taktau berapa kilometer agaknya kami berjalan..lenguh & tegang gak rasa betis time tu..anak buahku feena dah suruh ayahnya dukung gak sebab penat..Irsyad pun dah last2 tu sampai terlena kat bahu ayah..hehehe..Paling best ayah & irsyad dapat naik kuda sama-sama :)



Kemudian kami ke Taman Buaya..on d way ke Taman Buaya tu irsyad still tidur lagi..ngantuk betul agaknya..dan bila dah sampai kat Parking Taman Buaya pun dia still tidur..penat sangat agaknya tadi..heheh..takpelah aku tak nak kacau dia..aku tunggu sampai Irsyad bangun..famili abanglong dah masuk dulu..rupa-rupanya kat dalam tu ada tempat mandi..aku pun tak tau..sementara tu aku dok menapau McD kat sebelah Taman Buaya tu n beli untuk famili banglong sekali..lama la jugak Irsyad dapat tidur dalam kereta..bangun2 je terus bawa dia masuk Taman Buaya tu..Bila masuk jer..memangla seronok la dia tgk air..budak kecik mana yang tak suka main air..anak buah aku yang lain sampai kecut-kecut tangan main air & tunggu Irsyad datang..


Tak lama pun irsyad dapat main air tu..sebab ayah dia tak bagi lama-lama..bukan senang nak pujuk ajak naik tu..berlonjak2 badan dia nak turun kolam balik..aduhai irsyad..last2 dpt gak bawa die pergi bilik air dan bilas...lepas tu kami kemas2 dan terus balik..sempat gak bergambar kat replika tempat menarik di Malaysia kat dalam Taman Buaya tu..ada jambatan P.Pinang..Menara Berkembar Petronas, Masjid Negara dan banyaklah lagi..On dway balik kami bertemu di KFC Tangkak untuk makan dan juga berpissah di situ..famili banglongku balk kampung Labis..aku balik ke Keratong...nasib baik irsyd tak meragam n sepanjang perjalanan,,dan juga tak demam lepas balik dari jalan-jalan..lega..apapun, puas gaklah walaupun tak semua tempat pergi..dapat jalan2 dengan famili dah kira seronok dah tu..lepas ni kena plan tempat lain pulak.. :)

Monday, June 20, 2011

Kereta oh kereta

Petang Jumaat lalu (17/6/2011) ke pejabat pos & nak beli susu irsyad...balik je dari pejabat pos, keretaku masih buat hal lagi..aku terpaksa berhenti ke tepi (hadapan Klinik Nabilah)..Hmm...fed p dah aku..aku call mekanik Deva Auto tu lagi..dia suruh aku simbah dengan air...lepas tu aku bgtahu yang tayar tak panas pun..dalam yang problem..aduhai..dahlah panas terik time tu..

Then, dia datang..godek2 sikit kat brek bawah tu & suruh aku bawa ke kedai dia..ok pulak bila dah bawa..So tengahari tu aku menghabiskan masa di Deva Auto...die godek2 sana sini..buka bonet depan..then, ajak aku naik skali try tengok bawa sampai Protoncity...nampak macam dah ok..hmm..tp dalam hati aku sekejap jer ni...Aku bgtahu die, "kan setiap kalai keluar nak call n g kedai u?"..dia kata dah ok.." bila u betul2 free, datang sini"."nak betulkan kena ambil masa sikit..sekarang u tengah kerja"...tapi aku dah bosan dengan masalah ini..setiap kali keluar akan rasa berdebar..takut2 kereta jem lagi..huhuhu...uwa!!!!

Sabtu tu aku pergi pasar malam nasib baik ok jer..tapi aku rasa time nak naik bukit ke kuarters tu jadi berat..hmmm...

Thursday, June 16, 2011

Keretaku Sudah Sembuh

Dua tiga hari ni cerita mengenai kereta je..semalam..abahku bawa keretaku ke Deva Auto tu (sementara dia ada di rumahku..boleh dia tolong tengok2kan)..die pergi dalam pukul 9 lebih..aku tak ikut sebab ada kelas (kursus SO)..dalam pukul sebelas abah aku call die kata dah ada kat umah..eh kejap jer..Abah aku cakap mekanik tu just betulkan sikit jer..dia kata bila betul2 free baru datang..(mungkin ambil masa lama kot)..huhuhu..


mekanik tu bawa round2 dengan abah sampai ke protoncity..bawa laju2 n brek..abah aku kata dah ok dah..lega lah sikit hati aku..

gambar takde kena mengena dengan entry..tapi nak tepek gak gambar ni..siapa berminat dengan kereta ini bolehlah kontek aku..hehehe



Buat setakat ni...oklah dahlah keretaku itu..tapi sure sekejap jer elok...Siapa nak keretaku itu...aku mau beli kereta baru..uwa!!!!!

Tuesday, June 14, 2011

Masih Lagi Problem Keretaku itu

Hmmm..ingatkan masalah sudah selesai..tapi..masalah yang sama berulang kembali..fuhh..petang semalam lepas balik kerja aku ke kedai ane depan keluar simpang masuk INSTUN tu..on the way nak balik ke rumah jer..tiba2 aku rasa rpm turun naik & tak stabil kelajuannya..jadi berat lagila pulak..tapi aku tekan ajerlah minyak...sampai kat tasik surau INSTUN tu aku berhenti jap & terbau hangit..fobia betul aku dengan bau hangit2 nih..hmm..aku relax dulu..dah sejuk baru aku sambung ke parking apartment aku duduk tu...

Lepas tu aku kol lah mekanik india (Deva Auto) tu..die kate kalau masalah lagi tu maksudnyer problem kat master pump..die belah dalam..ayoyo..aku tanyer kalau baiki tu kena cas berapa?..then die kate dalam 2 ratus lebih..ye ker ek?..tapi dia suruh datang dulu..kena bukak tengok baru tau..mane tau rosak sikit & mungkin lagi murah..(aku tulis ni pun dah macam ayat putar2 dah)..huhuhu..



inilah gambar master pump brek aku search dari google

So, esoklah kot aku pergi dengan abahku kejap..insya'Allah abah akan sampai petang ni dengan emakku, irsyad + mirul..nasib baik sempat aku masak blk tengahhari tadi..macam charlie chaplin dibuatnyer..

* Dah lama tak imbang berat badan..haritu cuti seminggu siang malam aku bedal masakan kat kampung..rugilah kalau tak makan..lepas tu pergi kursus di Teluk Intan bagaikan ke syurga makanan..mungkin naikkah?mungkin turunkah? itu tidak mungkin...dan ramai yang kata aku makin tembam..huhuhu..takper..lepas ni bulan puasa..inilah masanya aku nak kembali menurunkan berat badan dengan jayanya..hehehe

Monday, June 13, 2011

Brake Keretaku Buat Hal Lagi

Flash back story ~~ Jumaat (27/5/2011)
**Aku ke Tanjung Malim...beli hadiah & pos hadiah untuk 2 org sahabatku yang telah berpindah..dalam perjalanan ke INSTUN keretaku menjadi berat..tekan minyak tak naik gak meter..yang naik rpm..cuak gak aku..padahal baru je ganti brake pad..makin lama makin berat..tiba2 aku bau macam hangit & aku berhenti tepi..asak keluar dari kedua2 belah tayar depan keretaku..aku panik..brake aku berasap..huhuhu..nasib baik ader pakcik driving scholl berhenti..die suruh aku tunggu sampai sejuk, then baru pergi kedai..kalau tak die nak call 'pomen'..tapi aku taknak..sebab kena cas yg macam2 nanti..so bila dah sejuk sikit aku bawa slow & elak dari tekan brake..nasib baik smooth je perjalanan nak ke kedai Silverstone merah tempat aku tukar tayar aritu..sampai aje kedai tu, Cina kedai tu tengok dan die kata, "u jangan main brake sangat".."baru tukar memang die berat sikit".."kalau tak brake u nak saya eksiden ke?" geram gak aku bile die cakap macam tu..last2 die tukar brake pad baru dan seakan macam malas nak melayan kereta aku..nasib baik under waranty..so xkena bayar apa2..bila dah tukar tu aku bawa balik kereta ke INSTUN dengan hati yang lega sikit..

Flash back story ~~ Mei 2010
Masalah brake kereta aku ni berlaku dah dekat 2 tahun gaklah..masa aku pregnant dulu (Mei 2010) aku service kat kedai Bengkel Loy..kena cas dekat RM 1300 campur sekali servis + tukar minyak gear + power stereng 7 apentah lagi aku dh lupe ..sebab die kate masalah brake apentah kat belah dalam..brake yg die baiki belah dalam tu pun dh RM600..tak taulah aku kena tipu ke ape..di godek2 dekat sehari gaklah..spare part pun xder..kena tunggu dari KL katanyer..lepas guna tu oklah..perjalanan lancar..tp xtahan lama..kalau lepas berhenti kat trafik light, jadi lagi hal tuh..tp aku tabah jer guna..kalau kreta macam berat jer aku berhenti tepi..main2 tekan minyak..rasa dah ok aku sambung perjalanan..macam tulah keadaan aku dan keretaku..

Introduction..Story Terkini

Sehinggalah Mei 2011 aku pergi tukar sport rim baru + tayar baru + trade in tayar lama..tanya sekali kat kedai tu kenapa kereta jadi berat? (kedai Silverstone merah)bila die cek katanyer brake pad dah haus..so brake pad pun tukarlah baru (RM100 untuk dua belah)..then buat aligment skali + ganti chamber..bengkok katanyer..total semua sekali RM1200..macam biasalah..tukar satu, semua nak berganti gak..huhuhu



Inilah keretaku setelah dipakaikan rim & tayar baru..ini adalah proses untuk aku menjatuh cintakan diriku terhadap keretaku ini..kemudian aku dah tambah alarm + wiper baru..tinggal tukar tinted & nak menutup kemek di bahagian bawah je tu..hehehe.


Lepas ganti semua..bawa pun sedap..tapi selang beberapa hari jadi lagi masalah brake tu..cerita ni sambungan die kat atas sekali..**

Selepas balik dari kursus di Teluk Intan (Jumaat-10/6/2011) aku tak start kereta lagi..Kemudian. hari sabtu-11/6/2011 aku nak ke pasar malam tanjung malim..still lagi terasa berat nak bawa..tapi aku nekad jer..sekali lagi bau hangit & terasa panas pada tayar..nasib baik aku cucuk duit dekat Bank Rakyat..so nak g kedai Silverstone merah pun dekat..bila aku bawa dan tunjuk kat mekanik tu..macam biasa die cakap "u brake kuat sangat"..abis tu aku kata "sebelum ni saya tak brake kereta ke?kenapa baru sekarang baru jadi macam ni?"...geram gak aku asyik2 cakap jangan brake kuat sangat..kalau dah nama kereta auto..memangla kena brake selalu..

Last2 dia bawa aku ke kedai bawah kedai die..aku pun tak perasan kewujudan kedai ni..kedai india (Deva Auto Workshop)..betul2 kat side corner trafik light..aku dah macam fed up asyik masalah jer..tapi die kate kedai ni boleh buat..lepas tu mekanik india tu tengok die kate ni masalah biasa..diaorang ganti brake pad jer..tapi skru dalam diaorg tak gris..aku pun yer kan jerlah..alasan kedai tayar tu tak buat sebab nak cepat n sebab tu hantar kedai aku ke kedai india ni..

So aku tengok jelah india tu tersiram2 air kata tayar aku sebab panas..hehehe..lepas tu die bukak skru dekat brake pad tu & letak gris..bagi licin..mungkin itu penyebabnyer..aku pun legalah..paling best dengan bonet2 depan aku jadi baik..sebelum ni jem tak boleh bukak..mekanik tu godek2 terus jadi elok..hebat2..tibe2 bila die buka bonet depan aku die tanyer aku, "minyak brake sepatutnya putih..kenapa u punya merah?..aku jawablah.."mana saya tau"..dia tanya aku lagi "mana u service"..aku jawablah..Bengkel ***...dia silap letak minyak ni..lepas tu dia bau2 minyak tu..die kata itu bau minyak power stereng..patutlah kaler merah..lor..silap minyak ke?..lepas die kate tukar minyaklah..baru ok..aku pun okkan jer..die buang semua minyak..& & masukkan minyak brake baru..rupa2nya masalah brake aku ni berpunca dari penggunaan minyak brake yang salahlah kot..kalau betullah..memang aku tak pergilah lagi Bengkel *** tu..Semua sekali dia cas RM60..aku dah mintak less tapi dia kata dah murah..Dan sekarang aku bawa kereta pun memang sedap..takdelah rasa risau..harap2 taklah sedap 2 3 hari jer..harap2 brake aku dah tak problem lagi setelah masalah terjawab..

Sekian cerita mengenai masalah brake keretaku..doakan masalah ini selesai selamanya..hehehe.

Friday, June 10, 2011

Hair Treatment & Hair Revitalizer Catalyst



HAIR TREATMENT & HAIR REVITALIZER
RM 39.90 P/M, RM44.90 S/S (setiap satu)


Ini adalah produk hair care Catalyst untuk penjagaan pada bahagian rambut termasuk kulit kepala..bagi sesiapa yang mempunyai masalah keguguran rambut, kelemumur..dan macam2 lagi masalah rambut bolehlah try produk ini..walaupun ia tak seglamor Virgin Coconut Oil tapi khasiatnya sama saja..tapi mestilah dengan penggunaan yang kerap..harganya pun taklah mahal sangat..bawah RM50..amat berpatutankan..

Kebaikan Catalyst Hair Treatment Series:

1. mengatasi masalah kulit kepala berminyak& berkerak(kuping)
2. mengawal masalah kelemumur
3. mengatasi masalah keguguran rambut
4. mencantikkan rambut agar sentiasa kelihatan sihat & berkilat
5. melindungi kulit dari radiasi ultra violet matahari
6. menghitamkan dan melebatkan rambut
7. mengatasi masalah kutu rambut
8. rambut akan sentiasa berbau wangi dan segar

Catalyst Hair Series terdiri dari 2 produk :
- Hair Treatment (25 ml)
- Hair Revitalizer (120 ml)

Cara Penggunaan Hair Treatment (merawat):
1. Picit HT dalam anggaran 1/2cm ke tapak tangan
2. Sapu rata ke seluruh kulit kepala & rambut
3. Biarkan sekurang2nya 1/2 jam atau 45 minit
4. Bilas rambut dengan syampoo dan basuh seperti biasa

Cara Penggunaan Hair Revitalizer (pelembab):
1. Picit HR dalam anggaran 1/2cm ke tapak tangan
2. Sapu rata ke rambut seperti minyak rambut yang lain
*boleh diguna oleh perempuan & juga lelaki*
credit to :eazy

*kalau berminat..email ke jiejahcun@gmail.com atau tinggalkan komen atau tulis msg di ruangan BORAK-BORAK.. :)

Tuesday, June 7, 2011

Majlis Hari Jadi Irsyad

Wajah irsyad yang dah matang..hehehe..
berat irsyad semasa checkup bulanan umur satu tahun = 8.9kg..slim jer.. :)

Hari jadi Irsyad ialah pada 24.5.2011..tapi di sebabkan irsyad di kampung..ayah irsyad di Sabah..dan ibu di Tg Malim, so kita celebrate bila semuanya ada..majlis buat kecil2an ajer..punyalah susah cari kek yang best..sebab kat Labis kan..susah nak dapat kek yang best & cantik..kebetulan esoknya akan diadakan majlis kendiri aqiqah anak abangahku..ramai yang balik..dapatlah berkumpul..adik beradik aku semua ada..pakcik & makcik pun ada.. :)

Excited nak tiup lilin ke nk robohkan kek tu?
Irsyad nak potong kek pula...
sepupu irsyad dan sepupu ibu yang masih kecil....hehehe
Adik beradik aku..cukup semuanya...


makan satay, bihun hongkong + malaysia..hehehe..nugget..

terima kasih kepada makcikku yang tolong goreng mee & nugget..sebab aku sebok cari kek irsyad kat labis..susah betul..last2 beli dua..senang..yang besar takder..apepun dapatlah celebrate besday irsyad..sekaligusla tuh dengan birthday ayah irsyad + Our anniversary.. pada tarikh 30 mei.. :)..tapi ayah irsyad tak banyak interpreme dalam gambar ni..so, takdolah gambar dia..

Monday, June 6, 2011

Ke Kem Kerja Pemetaan Utiliti

Hari ini aku akan bertolak ke Teluk Intan untuk mengikuti Kem Kerja Pemetaan Utiliti..nampaknya kena berjemurla..huhuhu..mood hari ni tak berapa stabil..sebab baru naik kerja dari cuti selama seminggu..dalam kepala teringat-ingat wajah irsyad..sob!sob!..irsyad..ibu rindu..dan rindu jugak dengan ayah irsyad..sob!sob!..sampai bila agaknya kami sekeluarga macamni..kalau usaha abahku tak berjaya untuk perpindahan suamiku ke semenanjung, mungkin juga aku akan ke Sabah..

Naik opis ingatkan boleh lupakan kekecewaan..tapi tengok ajer email..ader lagi cerita pasal tu..pulak tu aku ke Teluk Intan ni bersama dengan orang yang mengecewakan aku..macamanelah aku nak menghadapinya..be positive pekjah!!

Irsyad kini dah semakin bijak dan faham apa yang kita cakapkan..kalau dengar lagu jer dengan akan terhenjut-henjut & goyang2kan badannya..kalau dengan zikir & azan die akan gerakkan badan kekiri ke kanan..bijak anak ibu ni.. :) walaupun irsyad dah masuk 1 tahun..tapi die masih lagi belum berjalan..masih takut2 untuk menapak..berdiri sendiri tanpa berpaut dah boleh..cuma nak angkat kaki jer tak boleh lagi..kena ada bantuan..gigi atas baru nak tumbuh..nasib baik tak demam..kesian irsyad..seminggu bersama ayah dan ibu tiba2 minggu ni dah takder..irsyad main2 dengan atok, nenek & pak usu yer..ibu habis kursus ni nanti ibu balik kampung yer..



rindu bangat dengan dua orang dalam gambar ni..

Saturday, June 4, 2011

Tak Puasnyer...

Bukan tak puas ape..tak puas bercuti..seminggu aku bercuti rehat bersama famili..tak sempat nak update blog..hehehe..esok dah nak balik tanjung malim..sebelum tu hantar suamiku ke LCCT dulu..mau pulang ke Sabah bah..irsyad kena tinggal kampung lagi..next week aku berkursus di Teluk Intan pula...huhuhu..


Kalau sempat nanti aku upload gambar2 aktiviti semasa bercuti..hehehe..untuk kenangan familiku..gambar2 semasa hari lahir irsyad, kenduri akikah anak buah, jalan2 di melaka & kuantan..insya'Allah..


ni gambar masa balik dari keratong nak ke labis..tengok irsyad tu..kalau dah ngantuk sangat macamane gaya pun boley tidur..hehehe


*Siapa nak order Virgin Coconut Oil & Collagen dipersilakan yer..macam biasa just email ke jiejahcun@gmail.com @ jot some msg di ruangan BORAK-BORAK :)

*Ada satu lagi produk Catalyst baru yang boleh didapati dari blog jiejah iaitu...Hair Treatment & Hair Revitalizer..both gambar akan diupload.. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width