Monday, June 13, 2011

Brake Keretaku Buat Hal Lagi

Flash back story ~~ Jumaat (27/5/2011)
**Aku ke Tanjung Malim...beli hadiah & pos hadiah untuk 2 org sahabatku yang telah berpindah..dalam perjalanan ke INSTUN keretaku menjadi berat..tekan minyak tak naik gak meter..yang naik rpm..cuak gak aku..padahal baru je ganti brake pad..makin lama makin berat..tiba2 aku bau macam hangit & aku berhenti tepi..asak keluar dari kedua2 belah tayar depan keretaku..aku panik..brake aku berasap..huhuhu..nasib baik ader pakcik driving scholl berhenti..die suruh aku tunggu sampai sejuk, then baru pergi kedai..kalau tak die nak call 'pomen'..tapi aku taknak..sebab kena cas yg macam2 nanti..so bila dah sejuk sikit aku bawa slow & elak dari tekan brake..nasib baik smooth je perjalanan nak ke kedai Silverstone merah tempat aku tukar tayar aritu..sampai aje kedai tu, Cina kedai tu tengok dan die kata, "u jangan main brake sangat".."baru tukar memang die berat sikit".."kalau tak brake u nak saya eksiden ke?" geram gak aku bile die cakap macam tu..last2 die tukar brake pad baru dan seakan macam malas nak melayan kereta aku..nasib baik under waranty..so xkena bayar apa2..bila dah tukar tu aku bawa balik kereta ke INSTUN dengan hati yang lega sikit..

Flash back story ~~ Mei 2010
Masalah brake kereta aku ni berlaku dah dekat 2 tahun gaklah..masa aku pregnant dulu (Mei 2010) aku service kat kedai Bengkel Loy..kena cas dekat RM 1300 campur sekali servis + tukar minyak gear + power stereng 7 apentah lagi aku dh lupe ..sebab die kate masalah brake apentah kat belah dalam..brake yg die baiki belah dalam tu pun dh RM600..tak taulah aku kena tipu ke ape..di godek2 dekat sehari gaklah..spare part pun xder..kena tunggu dari KL katanyer..lepas guna tu oklah..perjalanan lancar..tp xtahan lama..kalau lepas berhenti kat trafik light, jadi lagi hal tuh..tp aku tabah jer guna..kalau kreta macam berat jer aku berhenti tepi..main2 tekan minyak..rasa dah ok aku sambung perjalanan..macam tulah keadaan aku dan keretaku..

Introduction..Story Terkini

Sehinggalah Mei 2011 aku pergi tukar sport rim baru + tayar baru + trade in tayar lama..tanya sekali kat kedai tu kenapa kereta jadi berat? (kedai Silverstone merah)bila die cek katanyer brake pad dah haus..so brake pad pun tukarlah baru (RM100 untuk dua belah)..then buat aligment skali + ganti chamber..bengkok katanyer..total semua sekali RM1200..macam biasalah..tukar satu, semua nak berganti gak..huhuhu



Inilah keretaku setelah dipakaikan rim & tayar baru..ini adalah proses untuk aku menjatuh cintakan diriku terhadap keretaku ini..kemudian aku dah tambah alarm + wiper baru..tinggal tukar tinted & nak menutup kemek di bahagian bawah je tu..hehehe.


Lepas ganti semua..bawa pun sedap..tapi selang beberapa hari jadi lagi masalah brake tu..cerita ni sambungan die kat atas sekali..**

Selepas balik dari kursus di Teluk Intan (Jumaat-10/6/2011) aku tak start kereta lagi..Kemudian. hari sabtu-11/6/2011 aku nak ke pasar malam tanjung malim..still lagi terasa berat nak bawa..tapi aku nekad jer..sekali lagi bau hangit & terasa panas pada tayar..nasib baik aku cucuk duit dekat Bank Rakyat..so nak g kedai Silverstone merah pun dekat..bila aku bawa dan tunjuk kat mekanik tu..macam biasa die cakap "u brake kuat sangat"..abis tu aku kata "sebelum ni saya tak brake kereta ke?kenapa baru sekarang baru jadi macam ni?"...geram gak aku asyik2 cakap jangan brake kuat sangat..kalau dah nama kereta auto..memangla kena brake selalu..

Last2 dia bawa aku ke kedai bawah kedai die..aku pun tak perasan kewujudan kedai ni..kedai india (Deva Auto Workshop)..betul2 kat side corner trafik light..aku dah macam fed up asyik masalah jer..tapi die kate kedai ni boleh buat..lepas tu mekanik india tu tengok die kate ni masalah biasa..diaorang ganti brake pad jer..tapi skru dalam diaorg tak gris..aku pun yer kan jerlah..alasan kedai tayar tu tak buat sebab nak cepat n sebab tu hantar kedai aku ke kedai india ni..

So aku tengok jelah india tu tersiram2 air kata tayar aku sebab panas..hehehe..lepas tu die bukak skru dekat brake pad tu & letak gris..bagi licin..mungkin itu penyebabnyer..aku pun legalah..paling best dengan bonet2 depan aku jadi baik..sebelum ni jem tak boleh bukak..mekanik tu godek2 terus jadi elok..hebat2..tibe2 bila die buka bonet depan aku die tanyer aku, "minyak brake sepatutnya putih..kenapa u punya merah?..aku jawablah.."mana saya tau"..dia tanya aku lagi "mana u service"..aku jawablah..Bengkel ***...dia silap letak minyak ni..lepas tu dia bau2 minyak tu..die kata itu bau minyak power stereng..patutlah kaler merah..lor..silap minyak ke?..lepas die kate tukar minyaklah..baru ok..aku pun okkan jer..die buang semua minyak..& & masukkan minyak brake baru..rupa2nya masalah brake aku ni berpunca dari penggunaan minyak brake yang salahlah kot..kalau betullah..memang aku tak pergilah lagi Bengkel *** tu..Semua sekali dia cas RM60..aku dah mintak less tapi dia kata dah murah..Dan sekarang aku bawa kereta pun memang sedap..takdelah rasa risau..harap2 taklah sedap 2 3 hari jer..harap2 brake aku dah tak problem lagi setelah masalah terjawab..

Sekian cerita mengenai masalah brake keretaku..doakan masalah ini selesai selamanya..hehehe.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width