Sunday, August 7, 2011

Ayam Panggang Madu

Kali ni resepi ayam panggang madu pula...sangat simple dan boleh jadikan ayam untuk makan nasi ayam..hehehe

Bahan-bahannya:-

1.Ayam-500g
2.Sos tiram – 2 susu besar
3.Kicap manis – 2 sudu besar
4.Madu – 2 sudu besar
5.Lada hitam - 1sudu kecil
6.Halia-1cm
7.Kiub ayam-1kiub
8.Bawang putih – 2 ulas

Step 1 : Bahan Perap
Tumbuk bahan-bahan no. 5 hingga 8…kemudian campurkan dengan bahan-bahan no. 2 hingga 4…setelah itu masukkan ayam dan gaulkan dalam bahan perap tadi. Biarkan selama 30 hingga 45 minit..

ayam yang diperap dan dibiarkan dalam peti ais...

Step 2 : Memanggang
Lagi lama perap lagi sedap rasanya..setelah diperap, start memangang dalam suhu 220 hingga 250 darjah celcius dalam masa 30 minit..boleh buat 15 minit dua kali pusing masa memanggang untuk paling kedudukan ayam atas dan bawah..supaya masak serata..
Itu sahaja…Selamat Mencuba!!

tengah memangang..

sedia untuk di makan....

Selamat Berbuka Puasa....

4 comments:

Ummi Mahmood said...

bila ko buat ni?tak kasik aku pun yer...ekeke

Susie said...

sedapnyaaaaaaaa....pandai ko masak.....Aiman mesti suka ayam2 ni..

jiejah said...

ekekeke..minggu lepas masa mak abah aku..nanti aku wat lagi aku hntr umah ko k..sbb mase dah siap ni tgh2 org berbuka..

jiejah said...

ape lagi yut..try la kasi aiman..pasti mnyelerakan..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width