Monday, August 22, 2011

Coklat Crispy Badam

Akhirnya tercapai gak nak buat biskut raya sendiri..kalau ikutkan memang malas nak buat kuih raya sendiri..sebab guna masa + tenaga..lepas tu nk basuh peralatan yang digunakan + dapur bersepah..memang senang je kalau beli kuih tunjuk..

Semangat nak buat biskut raya ni disebabkan adanya kedai KiaAbdul di tanjung malim..yang menjual barang2 nak buat kek+cupcake dsbnya..di samping tengah dok sorang-sorang tu
bolehlah mengisi kebosanan dengan membuat biskut raya..

Tapi..apepun biskut raya yang aku buat ni tak remeh mana pun..sangat mudah & simple jer tp gaya ekslusif gitu..tak perlu bakar-membakar..Moh kita layan gambar kueh yang dah siap dulu..

coklat crispy badam

Bahan-bahannya:-

Chocolate crispy
coklat masakan (aku syorkan coklat beryl's)
Badam cincang
mangkuk kertas (untuk bekas biskut raya tu)

bahan2 utama dari kiri : coklat masakan, coklat crispy, mangkuk kertas dan badam cincang..

beli kali kedua sebab coklat tak cukup..memang sangat puas hati guna coklat beryl's ni..

Cara-cara membuatnya:-

1. Goreng dulu badam cincang dengan api yang slow..kena pantau selalu takut cepat hangus..

letak siap2 coklat crispy & badam cincang yang telah digoreng..

2. susun mangkuk kertas banyak-banyak dan kemudian taburkan chocolate crispy dan dikuti dengan badam cincang dan skali lagi chocolate crispy..

alangkah bestnya kalau ada asistant untuk susun mangkuk kertas ni..jenuh gak buat susun bende ni & tanggalkan dari susunan asal dia..

coklat crispy + badam cincang

3. Sementara tengah tabur chocolate crispy + badam cincang dalam mangkuk kertas, cairkan coklat masakan itu..

Beginilah aku mencairkan coklat masakan..masa ni guna coklat masakan biasa..tak cantik sangat bila dah cair..masih likat & berketul2..

4. Bila coklat dah mencair..bolehlah dituangkan kedalam mangkuk kertas tadi..dan bekukan coklat di dalam peti sejuk...siap dah..

bila pakai coklat masakan biasa, kecairan coklat tak berapa menarik..gambar yang di atas sekali menggunakan coklat beryl's..nampak cantik n coklat memenuhi ruang mangkuk kertas..

Mudahkan..untuk hiasan letaklah badam ke..kalau nak cantik lagi belilah manik yang berkaler2 tu..biasernyer kueh coklat2 ni feveret budak2..harap2 anak2 buah ku nanti suka :)

ok..dah boleh simpan untuk raya..kalau nak rasa mehlah datang rumah.. :)

dapat 2 telap tupperware saiz C & D..oklah tu..nak bg mak & mertua..untuk aku sikit jer..

*Aku cadangkan coklat beryl's sebab bila kt cairkan dia akan mencair dengan baik sekali tanpa berketul2..dan kita tak perlu buka api senantiasa..kalau guna coklat masakan biasa, dia akan cair secara berketul dan kena buka api sentiasa sebab mudah jadi keras kalau tanpa pemanasan dari api..

9 comments:

Susie said...

bagusnyaaa kait rajin ko buat kuih...ko xde yg kaco leh la..klu aku..serender...

jiejah said...

hehehe..sajer2 jer yut..tgk mood gak..

Ummi Mahmood said...

yang ko bagi tu..dah licin...hehe

jiejah said...

ekekeke..wat mkn2 bolehler kueh aku tu..kalau wat jual awl2 kena reject..hehehe

jiejah said...

lepas raya baru aku perasan aku dh siap buat..yang aku buat tu adalah imaginasi aku yang slaah..patutnya badam cincang & crispy tu aku gaul dulu dengan coklat..baru masuk dalam mangkuk kertas..so jadi adunan tu melekat antara satu sama lain..xper..tahun dpn insya'Allah aku baiki..hehehe

Anonymous said...

bukan ke kena tunggu coklat cair tu sejuk kejap then baru tuang dlm mangkok kertas tu ke ? sbb kalo tuang masa panas2 chocolate crispy tu akan jd lemau kan. saja tanya :)

jiejah said...

silap nih..patutnya gaul semua tu dalam coklat cair dan tunggu coklat tu sejuk sikit...lepas tu baru masuk dalam mangkuk kertas...percubaan pertama ni dulu...

Anonymous said...

Salam kak. Nak tnya coklat tu xperlu letak butter ya

jiejah said...

tak perlu dik...mcm tu sahaja..dah berkilat..better guna cklat beryls kalau jumpa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width