Thursday, August 18, 2011

Ikan Cencaru Sumbat

Kerje tepek resepi jelah sekarang ni..
almaklumlah bulan puasa...hehehe
Resepi kali ni ialah ikan cencaru sumbat..walaupun ia mudah dan sangat simple dan pastinya orang lain tahu bagai kacang goreng jer membuatnya, tapi aku nak cerita juga resepi aku membuat ikan cencaru sumbat..


Asalnya ia adalah resepi mak mertuaku..tapi die buat sangat best rasannya..bila aku buat rasanya biasa2 sajer..tak tau kat mane yang kurang..apepun ni adalah feveret en abg ku..

Bahan-bahannya:


Ikan cencaru (di belah bahagian perut untuk disumbat)- di lumur kunyit & garam
untuk inti:
kelapa parut - segenggam
lada besar-biji dibuang sedikit - 3 biji
bawang merah kecil - 2 ulas
halia - 1/2 cm
garam- hujung sudu je
gula - hujung sudu jer
belacan (optional)
putih telur

Cara-caranya:

Tumbuk bahan-bahan untuk inti kecuali kelapa parut..
dah lumat kesemuanya barulah digaulkan dengan kelapa parut..


setelah mesra masukkan campuran inti itu tadi kedalam belahan isi ikan..

setelah penuh dan padat, ambil putih telur dan tepek2kan ke bahagian inti supaya inti tidak terkeluar semasa menggoreng..


Kemudian bolehlah mula menggoreng dan letak minyak sedikit jer..dan goreng pada bahagian yang disumbat dahulu supaya inti tidak terkeluar..


Selamat mencuba!!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width