Friday, October 21, 2011

Progress Pindah Rumah

Petang semalam habis dah aku cuci complete satu rumah..so minggu ni just cuci2 rumah je lah..


Isnin-ambil kunci

Selasa-sapu sampah satu rumah &cuci bilik utama & lap2 almari

Rabu-cuci ruang tamu, stor, bilik 1 & 2

Khamis-cuci balkoni belakang, depan, toilet 1, 2 & 3...

Jumaat-xbuat apa2 sebab nak blk kampung... :)


Tinggal mop2 lagi & lap2 kabinet dapur...huhuhu


Balik kampung ni nak cari langsir..dah siap2 ukur hari tu dengan Carol & Malani...Next week ada Workshop Utility Mapping di UTM Skudai..mungkin time cuti Deepavali tu balik sini kot..nak kemas2 barang & angkut apa yang patut dulu..

Monday, October 17, 2011

Pindah Kuarters Baru

Isnin minggu lepas semua staff yang nak berpindah ke kuarters baru dah dapat kunci..aku je baru ambil tadi..sebab minggu lepas seminggu aku tiada di office...so, tengahari tadi jenguk2lah rumah yang bakal nak duduk ni...agak besar sikit dari rumah lama..kabinet dapur, almari solek & baju semua dah ada..biasalah kuarters kerajaan..alhamdulillah kemudahan kat sini semuanya lengkap..


Aku tak start apa2 lagi untuk pindah ke rumah baru ni..dengar cerita 1 November ni semua dah kena pindah....basuh rumah pun belum..nak cuci sendiri ke upah akak2 cleaner ek???


Lepas tu aku tengok banyak gak tingkap & kena prepare langsir baru ni...kalau tak sempat pasang dulu langsir2 lama..tapi rasanya macam lagi panjang saiz tingkap & sliding door rumah baru ni...terpaksalah senteng langsir rumah aku tu..buat sementara waktu yang dah suntuk ni...


tapi macam ade tak kena dengan susunan almari solek & baju dalam bilik ke 2 & ke 3..dengan perletakan suis 3 pin tu..hmm..macam susah je nak letak katil bujang atau queen...harap2 boleh ubah susunan almari2 tu nanti..lagi satu almari untuk tv pun dah fix pasang kat dinding..nampaknyer dah tak boleh ubah lagi...


So, dah kena start ni..sebab sabtu ahad aku jarang ada..jadi, start petang habis kerja ni aku nak g basuh/mop2/ngelap2 lantai rumah tu...habuk2 pun tebal aku tengok tadi..


2 benda wajib yang kena buat sebelum sabtu ni....:-

1) Bersihkan rumah - basuh/mop/vakum

2)ukur tingkap - untuk buat langsir

Progress penurunan berat badan

2/10/2011 = 58kg

.

.

.

.

.


15/10/2011 = 57.8kg


total weight lost = 0.2kg jer


okler tu daripada tak turun langsung...ini akibat pergi kursus & dapat makan free selama 3 hari..kemudian sambung duduk kampung 4 hari...jadi turun pun sikit jer..takper..cuba lagi!!!

Saturday, October 8, 2011

Bersama Anak Bujangku...

Now im sleeping beside my son...tenangnyer die tdo...
pg td aku bertolak dr tg malim blk ke sini...next week ada kursus di jb..angkut satu bahagian ukur semua pergi...bahagian ukur tutup kedai sampai khamis jer...jumaat kedai beroperasi mcm biasa...

alang2 berkursus di johor...inilah peluang yg ditunggu2...aku pulang dulu ke kg...then isnin aku prgi sendiri...dapatlah lebih masa bermain dengan irsyad..
Sampai je rumah tghari td bukan main suka lg irsyad n terus mintak dukung...ngengader betul dak sorang ni...dh ader adik nnti xleh ngengader sgt tau...hehe...
Oklah..mata sudah kelat...tak rase letih pulak drive td..eksited nk jumpe anak kot..gudnite semua....mcm tulis status dlm facebook pulak aku ni...huhu

Tuesday, October 4, 2011

Ayah Pulang

29 Sept 2011..ayah irsyad pulang direct dari Kuching...kenapa dari Kuching? sebab ayah irsyad berkursus induksi umum di sana selama 2 minggu..
so alang2 khamis tu boleh balik, ayah terus balik ke semenanjung...jimat cuti satu hari..
tapi aku yang kena ambil cuti jumaat tu....
so khamis malam terus balik ambil en abg di LCCT..dan terus balik kampung...
jumaat tu balik ke keratong..dapatlah satu malam untuk en abg lepas rindu dengan mak ayahnya..sabtu blk semula ke tenang...dan ahad balik ke sabah semula..
dan aku ke tg malim...begitulah rutin kami yang duduk berjauhan ni..kejap jer jumpa..
sob!sob!..bilalah dapat duduk bersama-sama...

menyusu sambil belajar dengan ayah..

posing lepas bangun tidur..lepas tu menangis tak dapat nak pegang handphone ibu..

sebelum balik..irsyad manja2 dengan ayah dulu..

tata ayah...ibu windu ayah...

Cerite pasal irsyad pulak..
Irsyad dah pun 16 bulan = 1 tahun 4 bulan..
semakin aktif..nampak macam kuat merajuk + mengamuk..
mulut pun semakin kecoh..ader je benda yang nak dibebelkan..tapi tak faham..hehehe
dah boleh di suruh & faham kita cakap..boleh panggil "ayah", "abah", "nenek", "lowi", ..dan yang selalu irsyad sebut "apetapeta"..kadang2 sampai tegang2 urat leher nak bgtau kita sesuatu..sambil tangan tunjuk2 apa yang dia nak @ bgtau..

* semasa kursus induksi, en abg bgtau dia dapat pengucapan awam terbaik...tajuk pengucapan awam dia "kebaikan cerita animasi"..bila aku dengar isi2 ucapan dia tu memang best ..begitu juga dengan susunan ayat..dia ni jenis berfikir dulu sebelum bercakap..tapi kontra dengan aku..aku selalu cakap dulu baru berfikir..huhuhu..dia memang penggemar cerita2 kartun ni..terutama naruto shippuden...kalau time cerita dah start tu..memang tak boleh usik + bercakap..fokus betul2...aku buat2 merajuk pun tak layan..huhu...

Monday, October 3, 2011

Turunkan Berat Badan Weh..

Dah lama tak menimbang berat badan...sekali timbang amik kauuu...58kg..perghhhh....naik 3 kilo lepas raya...last aku timbang masa bulan puase 55kg...nasiblah badan...aku sendiri yang makan tak beringat...memang pulun habis2..makan aper sajer..tak taulah kenapa..kuih raya kat rumah tu selagi tak habis memanglah menjadi habuan kuadap-kudapan bila tengok tv..almaklumlah icad kat kampung..bermaharajalela aku dengan makanan...huhuhu...sekarang terimalah akibatnya..lemak2 dah terkumpul...



sumber gambar : google...

tapi berat aku tak sampai tahap obes lagi..bmi masih normal..


Kalau dulu masa pregnant, 58kg tu berat masa aku mengandungkan irsyad 5 bulan kot...bila irsyad dah lahir & berumur sebulan pun berat aku turun ke 58kg..lepas tu terus turun sebab eksited menjaga irsyad + breasfeeding + bulan puasa..jadi berat aku turun 53kg..lepas ni boleh ke mencapai berat macam tu??...

So, start arini aku tak boleh hangat2 taik ayam lagi..start bulan Oktober ni aku kena kawal pemakanan aku..tak boleh makan semborono..kalau tak aku sendiri yang rugi..tak best badan besar2 ni..kena beli baju lain..baju & seluar yang kita sayang tak boleh pakai..cepat penat..nak tidur jer...

Perancangan aku...-->>>

1) Puasa ganti + sunat hari isnin & khamis ( yang free)

2) Kurangkan makan waktu malam (target taknak makan nasi)

3) pergi gym....kalau free gak ni..jom midah

4) banyak minum air masak dari yang manis2

5) aerobik kat rumah..lalala


Kita tengok awal bulan November ada perubahan tak kat berat aku...caiyuk2!!!



58kg --->>>??? kg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width