Friday, December 30, 2011

Hampa

Malam tadi berborak dengan en abg via phone...aku bagitaulah berat aku dah turun mencecah 56 kg..dia gelakkan ajer..dia kata jangan percaya pada timbang yang baru beli tu..so aku bgtau pada dia yang aku akan buktikan betul dengan compare pada timbang di Billion...


macam best je alat penimbang ni kan??

So,tengahari tadi aku ke Billion..bila dah masukkan duit 20sen...alamak..betullah..tak boleh caya timbang aku tu...uwa!!! tau tak berat aku berapa?? 57.6kg...maksudnya baru turun sikit jelah...huhuhuhu...kena beli alat penimbang lain ni...tapi kalau dalam area minggu ni bila aku timbang paling tinggi pun akan cecah 57.5kg..waktu pagi akan ke 56.9kg ke 57.0kg...mana satu aku nak ikut ni...

Layan Ombak Rindulah

Malam ni biasanya aku on the way balik kampung...
tapi malam ni aku di sini...

jadi bolehlah layan Ombak Rindu di Astro 1st...

banyak komen2 negatif dari cerita ni..apapun aku nak tgk gak..

bersedia untuk subscribe Astro 1st..

RM15 melayang...

tgklah 48jam sampai lebam..

aku sure tgk skali jer..hehehe

2011 Berakhir

Tinggal esok je tahun 2011...lepas tu dah nak masuk tahun 2012...apa yang berlaku dalam tahun 2011 dalam hidup korang?..banyak kenangan manis?pahit?..mungkin 2011 memberi makna kepada sesorang..seperti menuju ke alam perkahwinan..pertunangan..deliver baby..pergi haji...dan sebagainya...kalau ada yang pahit tak maulah tulis kat sini...banyak gak tarikh2 yang cantik pada tahun 2011 ni..1/1/11, 1/11/11, 11/1/11, 11/11/11..sbb semuanya 1...siapa yang bertuah dapatlah dia simpankan kenangan pada tarikh2 tersebut...

Bagi aku tahun 2011 sedikit sebanyak mengubah kehidupan aku sebagai isteri & ibu kepada seorang anak..still lagi duduk berjauhan dengan suami..dan semakin jauh bila masuk tahun 2011..dari KL-Tg Malim ke Sabah-Tg Malim..since ktorang berkahwin tak pernah lagi tinggal bersama..irsyad pula tinggal dengan mak abah di kampung since umur 10 bulan...sekarang dah 1 tahun 7 bulan..hampir setahun...dari tak pandai berjalan dah berlari2 tinggal dengan atuk & neneknya..alhamdulillah dapat juga aku menjenguknya dan melihat sendiri proses tumbesaran irsyad...kesian ayahnya yang banyak tertinggal..almaklumlah balik pun sebulan sekali..dalam pada masa ni aku berkira2 nak bawa irsyad tinggal bersama..dah ajar sikit2 irsyad duduk diam bila aku tengah driving..

Dari segi kerja..bagi aku tak banyak perubahan..cuma 2011 aku kehilangan sahabat2 yang best..dan mungkin akan berlaku lagi pada tahun depan..biasalah..job rotation & pertukaran tempat kerja & kenaikan pangkat ni memang perlu untuk meningkatkan lagi produktiviti & kualiti jabatan..skema pulak ayat aku nih..mungkin nasib aku pun sama macam sahabat2 yang dah pergi dari sini..tak siapa yang tahu..hanya kroni2 tertinggi yang mengatur strategi masing2..kami hanyalah "yang menurut perintah" aje...

Pasal sambung belajar..angan dah ada..tapi tak taulah bila..bila dengar taklimat terus cancel sebab masa, waktu & keadaan mengekang untuk aku sambung belajar sekarang ni...

Apa yang aku harap pada tahun 2012?? Aku berharap sangat2 yang aku dapat tinggal bersama dengan suami & anakku..itu yang utama..harap2lah ada perubahan..harap usaha aku & suamiku itu berhasil..dan berharap 2012 akan memberi lebih banyak kenangan manis dalam hidupku...dari segi kerja, insya'Allah selagi tiada apa halangan, aku akan terus bekerja di sini..tempat kerja yang aman damai...kalau ada peluang untuk aku sambung belajar, aku akan usahakan...

....happy family....

Psssssstt...pada 12.00 tgh mlm 31/12/2011 nanti korang jangan masuk toilet tau!!

nak tau sebab ape? sebabnya...

.

.

.

.

.

.

.

.

korang akan keluar tahun depannnnn!!!!

hehehe

tu lawak dr suami aku..huhu..masa dia cakap tu berdebar gak aku..bunyi mcm suspen jer...

Thursday, December 29, 2011

Minggu ni Tak Balik Kampung??



Oh noo..apa aku nak buat bila hujung minggu aku tak balik kampung?? Pulak tu plus lagi satu cuti hari Isnin sempena Tahun Baru...nak buat ape ni..(ligat cari plan)..nak g rumah adik aku kat saujana putra tu macam tak sesuai pulak sebab famili mertua dia nak datang...erm...dah terbayang2 aku yang akan kebosanan + kerinduan irsyad...

Dah terbiasa setiap Jumaat mesti aku dah packing barang untuk balik kampung..dan Ahad pula masa untuk balik Tg Malim semula..nasib baiklah ada transit rumah adik aku tu..bolehla pagi Isnin baru aku bertolak pagi2 dari rumah dia ke Tg Malim..taklah letih sangat..kalau ikutkan...makabah aku plan nak datang sini..aku pun dah letih nak balik kampung...tapi..adik2 aku yang belajar di Poli Kuantan & Merlimau pula nak balik kampung...lepas tu nak uruskan rumah sewa diaorg...erm..aku cubalah tabah tak balik minggu ni..letih gak..harap2 mak abah & irsyad datang sini lepas settlekan hal2 adik2 aku tu...

List yang aku plan:-

1. Sabtu-pergi kenduri classmate aku masa belajar di UiTM dulu...Khairy Kamarudin..di Felda Sungai Behrang..tapi mcm janggal je pergi sorang2...hmm.redah jelah...dah jadi lecturer kwn aku ni..master pun dah ada..jelesnya...

2.Balik dari kenduri pergi meronda pasar malam..tapi macam awal lagi jer time tu..singgah TF Marketlah..petang baru pergi pasar malam....lepas tu jenguk2 carpet..kat mane yang murah agaknya...aku target di sebelah restoran JARI tu..taktaulah kat mane lagi lokasi kedai carpet yang murah kat Tg Malim ni...

3.Ahad-kemasla rumah tu...bagi susun2 barang yang dalam kotak tu..kemas barang dalam stor..bagi berkilat sikit rumah tu...petang kalau bosan round2 tg malim ajelah..

4.Isnin-kalau tahap bosan dah melampau & kalau famili mertua adik aku dah balik bolehlah aku shoot ke rumah adik aku...nak ajak diarg jalan2 KL ke..Shah alam ke..cuci2 mata ajer...

5.Selasa-macam biasa aku pergi kerja bertolak dari rumahnya...berdesyummm...

Planning je ni..mana tau tiba2 mak abah aku jadi datang sini... :)

Wednesday, December 28, 2011

Testing Post By Using Blog It!

Testing post blog guna application Blog It!..very easy la rupenyer...alang2 ade smartphone ni kenalah guna sebaiknya..free ajer upload application ni kat android market...nk upload gmbr direct pun sonang...best 300x..selama ni aku guna web version & xtau nak upload gambar mcmane..slow gak den ni..hehehe


sajer tepek gmbr irsyad utk testing upload gmbr dr handphone...huhu

Tuesday, December 27, 2011

Jom tengok cerita 3 Idiots!!

gambar kat atas tu aku copy dari google search...tenkiu google yer..

Jom kt tgk cerita 3 idiot hari Rabu 10 mlm tv3...

tak bestnyer aku tgk sorang2..en abg suka benar tgk cerita ni..

bagus cerita ni..cerita ni lain dari yang lain..

mengenai student engineering yg genius...mengunakan logik & smart berfikir utk belajar...bukan penghafalan semata2..cerita ni berunsur komedi + sedih sikit + geram sikit + hepi ending...jomlah tengok..siapa yang dah tengok jom layan lagi...

Friday, December 23, 2011

Kursus Pengenalan Kepada GIS 2012

Kursus di INSTUN bakal bermula untuk tahun 2012..so, sesiapa yang berminat untuk join kursus GIS..jom klik sini yer..---> eSPEK INSTUN untuk apply kursus ni..



JOM BERKURSUS DI INSTUN!

Tuesday, December 20, 2011

Bila agaknya ek?




Bila agaknyer ek???.......


..:: irsyad nak dapat adik...(sebab jeles gak dengar kwn2 yang sama2 pregnant dulu dah mengandung lagi dan ada yang bersalin kali kedua..huhu..hebat & tahniah..apapun berfikiran positive..ketentuan Allah..mungkin belum tiba masanya..Allah Maha Mengetahui segalanya)

..:: aku dan suami dapat duduk sama...(usaha dah pun dibuat..perancangan jangkamasa pendek mmg bukan aku yang akan pindah ke sana..suami yang mungkin akan berkorban balik kesini..harap2 perjalanan hidup ini mendapat keredhaan dariNya)

..:: nak beli rumah sendiri...(seronok bila tengok kawan2 yang dah ada rumah sendiri...aku & suami memang terigin rumah sendiri...nak menghias & nak beli barang2 rumah pun dah tak kisah..tapi buat masa ni memang takde perancangan beli rumah lagi..mana tau bile dah duk sama dengan en abg dah boleh beli rumah..hmm)


Apapun..semuanya DUIT...

bukan duit RM tu..

Doa, Usaha, Ikhtiar & Tawakal...

jangan berputus asa.. ;)

Wednesday, December 14, 2011

Irsyad & Ibu

Di sebabkan rindu dengan anak bujangku...aku tepek gambar aku & irsyad..

time ni aku demam yang amat sangat..dah lama tak demam..di klinik annisa' bandar saujana putra..

ni di rumah adik aku di bandar saujana putra..irsyad dah nak blk kg ikut atok & nenek..

ni time aku nak blk ke tg malim dr kg..masa ni irsyad macam nak ikut..setelah dipujuk oleh atoknya die jd relax je time aku naik kereta..siap tata lagi..

time ni adik aku bertunang..kami pakai sedondon biru...

itu ajer...ibu windu irsyad..minggu ni nak blk kg ke tak ek??hari ahad atok irsyad dah nak g politeknik merlimau hntr paksu kat sane..tengoklah nanti mcmane...

Tuesday, December 13, 2011

Ayah, Ibu & Irsyad Bersama

Gambar2 dalam entry ni start dari aku cuti seminggu last week..untuk kenangan..

4.12.11 : gambar ni di kfc TBS nak hantar sepupu balik..lepas habis majlis pertunangan adik aku, aku bw irsyad balik tg malim sbb nak bawa jumpa ayah....adik aku & sepupu teman..

di TBS..besar gak kawasan ni..irsyad dah start x berapa sihat masa ni..jangkit aku..panas dalam yang keluar tahi mata tu..


dak tecik tu kalau demam tak kuat masih lagi aktif..tengok nak berjalan..taknak berdukung..lepas tu ikut dia je nak jalan..(dia nak jalan atas line kuning je)..

naik turun eskelator pun meronta2 minta dilepaskan..nak jejak tangga bergerak tu sendiri..hehehe

aku stay rumah adik dulu di saujana putra ahad tu..malam tu badan irsyad makin panas dan bawa g klinik..5.12.11 baru aku balik tg malim dengan irsyad, adik & sepupuku..


6.12.11 : masa tunggu ayah irsyad di komuter tg malim..irsyad sangat eksited tengok train..kecoh mulut dia..suara dia je bergema kat situ..bila nampak ayah dah turun train, dia beriya ajak pergi tempat ayah dia..(kenal gak anak aku kat ayah dia wpun sebulan tak jumpa)..dah besar dah..samapi2 je terus angkat tangan pada ayah nak berdukung...rindu benar agaknya..



ni masa dah jumpa ayah..ayah ajak minum dulu..sukanya dua beranak ni..



ayah & irsyad


7.12.11 : ikutkan nak balik kampung hari tu..tapi ayah irsyad tak puas lagi dok rumah sendiri..almaklumlah kalau balik pun terus direct ke kampung..jarang blk tg malim & kami balik esoknya..bila ada ayah irsyad sonanglah minta tolong pasangkan langsir..hehehe..nasib baik tinggi..kalau tak tak tau nak suruh siapa..


tengok dak tecik tu..dah pandai posing..bila org cakap "irsyad ambil gambar", dia outomatik terdiam & pandang camera..lepas tu mata je bergolek2 kanan kiri..hehehe


time ni dia pun sebok nak tolong pasang langsir..nak panjat..main2 bawah langsir tu...


8.12.11 : ktorg bersiap untuk balik ke kampung..tapi posing jap sebelum masuk kereta..



irsyad dah tak sabar nak masuk dalam kereta..ibu & ayah nak posing lagi..(oh..aku yang kelihatan gemukss)



pun dah tak sabar & ibu ayah masih nak posing lagi..


ayah. irsyad & ibu


singgah library INSTUN jap sebab ayah nak cari sesuatu guna internet..di kuarters tak dapat wifi..3g pun amatlah slow..huhu



keluar dari library ibu ajak bergambar kejap..tengok tu terus dia terdiam statik..hehehe


tengok mata dia..badan statik..tapi mata je ke kiri..hehehe


ni baru pandai tengok camera..


singgah di rnr dengkil..makan soto & bakso..inilah adik & sepupu aku yang teman datang tg malim..


ni singgah jap di petronas rnr seremban utk solat..irsyad bila dapat stereng memang susah lah nak lepaskan...

kami sampai kampung lebih kurang dekat2 asar..esoknya 9.12.11 kami pulang ke kampung ayah pula di keratong..ada famili adik ipar aku..dapatlah tgk baby baru..

nama saya muhammad rayyan alexender...boleh tahan nama dak tecik ni..baru masuk 2 bulan...hehehe

10.12.11 : kami pulang ke labis semula..sebab esoknya 11.12.11 ayah irsyad dah nak balik ke KK..kejap jer rasanya..


11.12.11 : masa nak balik nasib baik irsyad tidur..kuranglah sikit rs sedih..kalau tak pilu rasanya tengok dia nangis nak ikut..gambar kat atas tu kat area nilai..en abg ajak makan kat situ sbb sebelum ni kalau balik je mesti mkn McD..so dia nak makan nasi pula..tapi aku ajak singgah kedai aiskrim ni kejap..


aku tengah ambil order..rasa terliur gak tengok gambar..nampak eksklusif..ada wifi..tapi aku tersalah pilih kot..red bean ice cream..aku tengok takder pun coklat..so memangla tak best..standard harga dia RM7.90 satu mangkuk..semua jenis makanan ada..lepas tu singgah jap kedai carpet kat sebelah tu..cuci mata tengok harga jer..boleh tahanla...bila agaknya aku nak beli carpet baru ni...nak bawa tak muat kereta..hohoho...


dah sampai parking LCCT kami posing dulu...


dan posing lagi...


dan akhirnya...tatata...jaga diri memolek...makan banyak sikit..ingat ibu selalu...

.

.


sat jer kan..the end

Gubahan Sireh Junjung - Part 2

Gubahan sireh junjung yang mudah dan sonang...
dibuat khas untuk adik aku bertunang..
Ok x??
Warna biar meriah..sebab adik aku pilih tema hijau yang nampak tenggelam..jadi sireh junjung biar menyerlah..hehehe..inilah hasilnya...aku cucuk malam sebelum majlis walaupun mata tengah merah & sakit..huhu

barang-barang yang diperlukan:-

1. barang2 seperti daun sireh plastik 50pcs = RM9.00
gabus bulat = RM3.00
gabus cucuk bunga = RM2.00
jarum peniti 2bungkus = RM3.00
sampul hijau = RM2.00
bunga pinang & kapur = RM12.00
bunga2 = RM15.00
lidi=RM2.00 (guna yang dah ada)

2.gubah dauh sireh seperti photo no 2..

3. Kemudian cucuk gabus cucuk bunga seperti photo no 3..then tapak untuk sireh junjung dah siap...sedia untuk dicucuk dengan bunga2..kalau bajet lebih bolehlah pakai bunga hidup..tapi kena guna span basah dan kena pakai tapak pasu..tak boleh pakai gabus bulat tu..

gambaran sekeliling...part belakang tu tutup dengan daun2 yang digulung..susun dari kecil ke besar..sebab beli bunga tak banyak..huhuhu

siap disusun bersama barang2 hantaran yang lain...

Jom Cuci2 Mata

Monday, December 12, 2011

Penambah Semangat Untuk Kurangkan Berat Badan

Inilah dia pemangkin semangatku..hehehe..

beli di guardian di Giant Putra Height..
harga RM38.88
ini mini size..
saiz besar sikit dalam RM60 above..

bila nak timbang tarik petunjuk digital di belah bawah & tekan ON..dah sudah guna tekan OFF semula & masukkan kedalam semula..sangat comel & cantik penimbang ni..buat aku tergoda & terbeli..hehehe

dari sudut tepi..ada 2 jenis..berwarna macam yang aku beli ni..dan lagi satu clear color..so nampak skru2 di dalamnya..so aku pilih yang berwarna..

ni berat masa lepas beli..
5/12/11 = 58.2kg
.
.
.
dan hasil setelah seminggu..
.
.
.
terkini..
12/12/11 = 57.0kg
sebab aku puasa hari ini...kurang air kot...

usaha lagi...!! target 52kg..nak bagi muat seluar semula..
susah nak turunkan berat sebab aku jarang bersenam sekarang ni..so kena kawal pemakanan ajelah..dan minum teh hijau..bagus sekali..

Majlis Pertunangan Norniza & Tajuddin

Tarikh : 3 Disember 2011 ; Sabtu ; Selepas zohor
Tema Warna (perempuan) : Hijau & Gold
Tema Warna (lelaki) : Kuning & Hitam

Alhamdulillah majlis pertunangan adik aku telah berlangsung dengan lancar serta dalam keadaan cuaca yang baik..ikatan pertunangan selama 1 tahun..semoga ianya berkekalan..


Norniza a.k.a Nong


bersama hantaran..


bersama mak & abah





hantaran dari pihak perempuan - 9 dulang


hantaran dari pihak lelaki - 7 dulang





kedatangan rombongan meminang pihak lelaki..


sesi menyarung cincin..tanda ikatan..


sedikit jamuan untuk pihak rombongan..


berposing selepas selesai majlis..hehehe


bersama saudara mara


aku yang mana satu?? pink - cousin aku

bersama saudara mara..posing santai..

and the last photo...

.

.

.
ibu & irsyad...



ayah irsyad takder time ni..tak sempat nak balik..huhuhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width