Tuesday, February 21, 2012

Jalan-jalan ke Petrosains

Tarikh : 27.1.2012

Lokasi : Petrosains, KLCC


Pintu masuk ke Petrosains

harga tiket rm15..dak kecik bawah 2 tahun xkena bayar..so total RM30..beg & mknn xboleh bawa masuk..tapi aku minta nak bawa masuk dengan alasan perkakasan baby..

suruh budak yg kerja kat situ ambil gambar kami..sebelum menunggu untuk menaiki dark ride untuk masuk ke stesen2..

kalau ambil sendiri..ginilah jadinya..separuh nampak..separuh terkeluar..

ini adalah stesen2 yang ada dalam petrosains..mula2 tu mmg tak dapat aku bayangkan mcmana tapi memang besar tempat ni..jenuh gak berjalan..





irsyad pantang nampak mcama ala2 stereng semua nak diputarnya..



stesen pertama..saja bergambar dekat dengan matahari..panas wooo..hehehe tipu jer..yg seronoknya pergi sini kita boleh melihat..merasa..dapat tahu & teruja...chewah..


konsep main roda ni..once kita gerak yang besar, yang kecil2 semua ikut..samalag macam apa yang ada dalam enjin2 dalam kenderaan..tapi iryad bawa lari roda yg paling kecil warna biru tu...puas juga pujuk dia suruh bagi balik..huhuhu


yang ni kita susun paip ikut kekreatifan kita..then letak bola dan tengok die berjalan ikut lorong paip yang kita susun..




ini pula konsep kanta cembung..kita nampak objek seperti dia ats cermin tu tapi bila kita pegang ianya tiada..rupanya ia di bawah cermin..




irsyad terpegun tgk dinosur ni...mulut dinosur ni bergerak2 sambil mengucapkan selamat datang kepada pengunjung..hehehe










ini konsep interaktif bersama bayang2...seolah2 kita menadah tangan keatas guli tu...


aku pun sebok..


stereng lagi..


yang ni best..bila kita pegang besi tu kita boleh tahu degupan jantung kita macamana...bila aku & suami pegang aku lihat gendang tu berbunyi biasa aje....tapi bila irsyad pegang..laju betul gendang tu berbunti..nampak betul eksited irsyad kat dalam tu..


ini dekat stesen yg menunjukkan semua kereta2 F1





kami masuk pun lambat..jadi banyak stesen kami skip...rugi jugaklah..aku suggestkan siapa yang nak pergi sini memang kena masuk pagi2..sebab mmg besar tempat ni..


ini di molekul nano...


agak menarik disini..


alamak ayah irsyad terpendek...


batik digital..by aku...hehehe


habis daa...so rasa nak pergi lagi tu mmg ada..tgklah nanti..mmg seronok bawa anak2..bawlaah kamera yang canggih2..macam aku ni rugi juga..pakai kamera handphone 5MP jer..flash pun tiada..

2 comments:

Ummi Mahmood said...

WAH BESTNYER..NAK ABWAK JUGAKLAH ANAK DEN KE SINI..

jiejah said...

BAWA JGN TAK BAWA....LEPAS TU PERGI BELAH PAGI..JGN PETANG..SBB NANTI KENA SKIP & XSEMPAT PERGI SEMUA STESEN..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width