Tuesday, April 24, 2012

Alkisah 16.4.2012

16.4.2012 : isnin pagi...aku cuti..sebab nak menghantar suami aku yang balik bercuti dari 11.4.2012...puasla juga dia dapat bermain dengan irsyad balik kali ni...bila tiba masa nak blk pagi isnin tu irsyad tengok kami dah bersiap2 jadi terus dia kata " alan..alan"  (jalan..jalan) dan terus naik kereta..kami kena bertolak awal sebab flight en abg pukul 12.45am..kena ada sane sejam awal..jadi pukul 8am lagi kami dah bersiap...memang tak plan nak bawa dia balik sekali..dengan keadaan dia yang belum mandi dan berlari-lari ikut ayahnya masuk ke kereta..abah aku kata bawa jalan "seround"..tiba2 aku rasa sebak tengok irsyad macam tu..dah siap2 masuk dalam kereta tapi padahal nak kena tinggal...



tiba2 terus terpacul keluar dari mulut aku, " kite bawa jelah irsyad bah",...abah aku cakap "boleh ke ni?", "larat ke nak jaga",.."mabuk lagi tak?".."cuba tanya mak"...aku terus tanya mak..."mak..kite bw irsyad sekali eh?".."eh kau ni..boleh ke?"..."bolehla mak..."..."dah tak mabuk lagi"...dan dan aku cakap tak mabuk dah..tapi aku memang rasa macam dah ok..kalau ikut mengandung yang dulu pun masuk minggu ke 14 dah xde mabuk...



last2 abah aku cakap bawalah..jaga baik2...macam2 pesanan dia bagi..mak aku pun macam berat je nak bagi ikut..."aku terasa macam gembira jap tapi risau gak..sebab nanti aku drive sorang bersama irsyad"jauh pulak tu..boleh ke ni...en abg aku pun terkejut dengan keputusan aku nak bawa irsyad sekali.."awak boleh ke ni?"..tapi dia tak lemahkan semangat aku..dia ok jer sbb tengok aku macam gembira..maka berkemaslah kami dengan pantas baju2 & barang2 irsyad..mandikan dia...lewat jugalah baru kami bergerak..nampak mata abah aku dah merah..kesian dia..lepas kereta kami bergerak nampak dia kesat mata dia dengan baju.. :(





tata ayah...masa hantar ayah kat LCCT..menarik2 tangan aku ajak merayau2..bukan boleh dok setempat..

Lepas hantar ayah tibalah episode berdebar aku..tapi buat2 cool..aku harap2 dia tidur sebab mmg dah terlebih waktu dia tidur...aku buatkan dia susu & bentangkan toto & bantal kat belakang...baru aku mula gerak balik tanjung malim...mula2 dia dok sebelah aku...tak lama lepas tu dia nak duduk belakang & terus baring..lepas tu cak, "tutu..tutu.."aku terus pass susu pada irsyad kat belakang...tiba aku tengok dari cermin statik je dia baring n aku panggil2 nama dia..diam jer...lepas ambil tiket tol KLIA aku berhenti tepi jap..dah tidur rupanya...patutlah diam jer..tenang sikit aku nak drive...sampai tg malim dekat sejam lebih gaklah..aku singgah Yat Fong minimarket jap beli barang2 rumah...time tulah irsyad baru bangun...terpisat2...
lega rasanya dah sampai tanjung malim...

Lepas tu terus pulang ke rumah...aku mandikan irsyad..bersihkan diri..& makan bekalan yang mak masak...dan bawa irsyad ke taska...untuk menyesuaikan diri..cuak gak sebba dia tak dah lama tinggal bebas di kampung...tiba2 dok taska..sian gak kat dia...takpelah irsyad..lama2 nanti mmg macam ni gak irsyad kena tinggal...hujan lebat betul masa tu...kebetulan masa nak on dway blk tg malim kawan aku (Faizah gak nama dia) dulu kerja di INSTUN nak singgah rumah..kelam kabut gak masa tu..dengan rumah bersepah..aku sempat beli nugget & fries je untuk tetamu..huhuhu..kiranya 1st time nak menggoreng selepas mabuk..bolehla kot rasanya...



malu2 tapi mahu...dah dok taska dah irsyad...


kawan2 kat taska...

Balik je dari taska Faizah bersama suami & anaknya pun sampai....cepat2 aku panaskan kuali & buat air...besar dah anak dia..baru ni nampak..nak 5 bulan dah..banyak ikut muka maknya..tapi tombam ikut ayahnya...apepun sorilah Faizah n suami kalau layanan tak berkualiti n sedikit kalut..almaklumlah baru sampai dr kampung..dengan eksited 1st time bw anak n nak dok taska sok...paling malang takde lektrik tak berapa lama lepas dia datang..rupanya bukan semuanya takde elektrik..hanya beberapa rumah jer..kenapalah rumah aku yang kena...huhuhu...tenaga elektrik tak sampai...dah kami bergelap sebab hujan lebat time tu...nasib baik jiran aku en Zool bagi lilin..dapatlah cahaya sikit dengan bukak pintu besar2 bagi cahaya lampu corridor masuk..

Lepas maghrib baru Faizah & suaminya pulang ke Melaka..mereka dari kg Bagan Serai..so menyinggahlah rumah aku sekejap..sebelum2 ni memang nak datang tapi selalu aku takde..maaflah tetamu ku itu..makan dalam gelap..toilet bergelap..solat dalam bergelap..lepas mereka pulang..tinggal aku berdua dengan irsyad..nasib baik ada anak en Zool datang bermain2 dengan irsyad..terhibur sikit ada kawan..dalam pukul 9mlm irsyad dah tertidur..kesian..mengantuk sangat agaknya...aku nak start mengemas gelap lagi..duduklah diam & kemas apa2 yang patut..alhamdulillah dalam pukul 10mlm barulah elektrik ada semula seperti sediakala...mulalah aku berkemas perkakasan irsyad untuk ke taska dengan eksited...iron siap2 baju untuk kerja esoknya supaya tak kelam kabut..dan macam2 lagi...fuh..memang sungguh letih sangat seharian macam2 berlaku..gembira..suka...duka..eksited..cuak..

apapun semuanya dah settle..irsyad kini dah pun masuk minggu kedua di taska..tinggal dengan aku kini...setakat ni kalau nak pergi taska ok jer..bila dah sampai depan pintu taska mulalah tarik2 aku supaya terus jalan..kalau berdukung tu dia peluk kuat2...kejap je mencemik..bila dah masuk aku tengok ok je dia duduk..harap2 irsyad dapat menyesesuaikan diri di taska,,tiap2 hari aku berdoa agar pengasuh2 di taska menjaga anakku & anak2 rakan2 sekerjaku dengan baik...amin...

Friday, April 20, 2012

Anak Buah Baru

Geramnye tengok baby baru lahir...eiiii

inilah anak buah aku...anak adik aku..lahir pada 18.4.2012

terlebih hari..ikutkan due 11.4.2012...then lewat kenalah masuk hospital n masuk ubat..ape kenamanya tu...

seharian juga die manahan sakit nak bersalin..pagi masuk ubat...malam baru masuk bilik bersalin...baby susah nak keluar..doktor kata takde jalan..last2 operate...



keluar juga ko dik..3.5kg...irsyad dulu 2.6kg..apepun dah selamat..alhamdulillah..



kus semangat n putih melepak dak ni...nampak gaya ikut muka banyak belah ayah die...

hari ni 20.4.2012 baru dapat keluar hospital...

minggu ni aku tak balik...minggu depan siap ye ko budak kecik...

apelah reaksi irsyad nanti tengok baby ni...hehehe

Tuesday, April 17, 2012

Tenangkanlah hatiku..

Ya Allah...tenangkanlah hatiku...tak senang duduk aku nak buat kerja...semalam macam2 berlaku dalam hidup aku...then pagi ni dapat cerita yang tak best...nantilah aku story...2 hari aku ambil cuti rehat..baru naik ekrja hari ni...banyak kerja bertangguh...nak siapkan kerja dulu...fuhhhhh

Tuesday, April 10, 2012

MC 2 hari

Khamis & Jumaat minggu lepas aku dapat MC 2 hari..ikutkan 3 hari...sebab sampai ke hari sabtu doktor suh berehat...tapi sabtu memamg tak kerja...puncanya mabuk yang teruk pada waktu malam rabu lepas..kena baring jer..kalau masuk bilik kena uwekk dulu..masuk bilik air..kena uwekk dulu..sampai pening kepala & sakit perut melayan loya ni...dan tak semena2 ada sesuatu keluar dari bawah yang membuatkan aku panik..almaklumlah kandungan masih awal lagi..macam2 boleh berlaku..terdiam aku sekejap....cuak pun ada...kalau jadi apa2 kat aku macamane ni..dahlah aku sorang2...macam2 dah aku fikir...aku telefon emak aku..dia kata "takde ape..rehat je dulu"...tapi hati still risau..kemudian sms humidah..macam2 aku tanya...bila bgtau en abg..lagilah die risau...disebabkan hati yang tak sedap & risau aku plan pergi klinik esoknya..humidah pun suruh aku pergi klinik...


Pagi esoknya aku ke klinik ibu dan anak di Tg Malim...nasib baik org tak ramai..bila jumpa doktor dia kata biasa ni pada awal kandungan..punca2nya kerap melakukan hubungan seks (????)...angkat barang2 berat (xde pulak)...kerap perjalanan jauh (memang everyweek)...pakai high heels(mmg ada)..silap aku pakai kasut bertutup tumit tinggi ni..sbb last week isnin & rabu aku mengajar dengan memakai kasut tu..then turun naik tangga memang letih..insaf jap...


Lepas tu doktor scan perut & dia kata baby sihat..jantung ok..masa baby dah gerak2 mcm licin je die dok dlm tu & susah nak tengok dlm screen..berat baby dah 66g..lega rasanya...lepas tu doktor suruh buat PAD CHART...carta aliran darah kalau ada keluar lagi Dr. suruh lukis besar mana duit 10sen ke 20sen ke...kalau tak henti selama 3 hari Dr. suruh datang lagi...dan alhamdulillah khamis petang dah tiada...dan Dr. bagi MC 3 hari...kalau ikut hari bekerja dapat 2 hari jelah..


Then aku bgtaulah abah aku dapat MC..die suruh balik kampung..tp doktor pesan jgn travelling & berehat je..tapi lagilah aku tensi dok rumah sorang2...fikir2 balik aku pun mengambil keputusan balik kampung & drive sendiri...drive sendiri lagi selesa cuma penat+mengantuk...alhamdulillah..dikampung aku sikit pun tak uweekk..pelikkan..abah aku cakap kat kampung ada orang..anak pun ada..udara segar masuk..kat umah aku ni tingkap selalu tertutup tu yang udara tak segar...betul gak..tapi hari esoknya uwekk juga..tapi taklah sekerap bila aku dok umah kat kuartres ni...cepatlah habis loya ni..dah 3 bulan kandungan ni..harap2 4 bulan dah ok...

sources:www.babycenter.com
(kandungan 13 minggu)

Wednesday, April 4, 2012

Aku Nak.....

Aku nak cuti tanpa gaji.....sampai loya ni ok...aku xsuke blk rumah kuarters tu...busukk...bilik tidur..toilet...lagi2 dapur...mmg xboleh masuk langsung...aku nk mintak tolong saper untuk ambil bawang2 n brg dapur tu...aku tak boleh bau...tolong...sakit perut aku tahan muntah n akhirnya kena kuarkn juga baru lega...uwaaa.... Adeke ubat kat farmasi untuk tahan loya ek?boleh ke mkn utk ibu mengandung?

Tuesday, April 3, 2012

Icad Oh Icad

Seperti biaser..setelah 2 minggu berkepit dengan anak bujang..bila dah berpisah jap mula rindu tak keruan...jap2 meleleh ayor mata ni tengok gambar2 die..



erm..ensem gak caye ni ek....

depan cerman dalam kedai kasut sementara tunggu nenek pilih2 sandle..


ok tak posing cam ni??


nikmatnya makan nutella..


inilah salah satu cara saya mengamuk nak kan sesuatu..tapi tak dapat..




saye nak main gak..

Monday, April 2, 2012

Happy Birthday 2 me...



Semalam adalah hari ulangtahunku yang ke...30...3 series suda...

tua dah akak ni...rasa macam muda je..

Terima kasih kepada famili & rakan taulan yang mengewish aku melalui sms & facebook...terima kepada adik2ku & alifah yang membelikan kek ni...nak tunggu en abg belikan taktau bile..almaklumlah jauh..time besday aku je mesti tiada di sisi...huhuhu...kembang kuncup hidung aku bile tengok ada kek..terharu...

bila dah umur 30an ni mmg terasa dah ketuaanya...alhamdulillah dalam umur meningkat ni Allah murahkan rezeki dengan kedatangan baby yang menjangkau usia 3 bulan dalam kandungan...dan berharap...suami akan segera berada di sisi tak lama lagi...insy'Allah bulan 7 ni...terima kasih en abg di atas pengorbanan ini...semoga kita dapat hidup bersama dengan anak2......

terima kasih tak terhingga kepada mak & abah yang selalu berada di sisi di kala anak yang dah tua ni memerlukan teman untuk mengisi waktu2 keseorangan & kebosanan...terima kasih jagakan irsiad dengan sebaiknya..masak makanan yang best2 untuk anakmu yang mengengada asyik loya nak muntah jer...semoga Allah memberi balasan syurga kepada mak & abah...

kepada adikku siti...selamat bersalin...semoga semuanya selamat....tik tok tik tok..ngerinya nak bersalin lagi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

TARIKH HARI INI

Myspace Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com
Daisypath - Personal pictureDaisypath width